Ιράν: Προβάδισμα Ροχανί και Ραφσαντζανί στα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών

Ιράν: Προβάδισμα Ροχανί και Ραφσαντζανί στα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την ιστορική πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι και οδήγησε στην άρση των περισσότερων από τις κυρώσεις που έχουν πλήξει την οικονομία την τελευταία δεκαετία

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στο Ιράν δείχνουν πως ο πραγματιστής πρόεδρος Χασάν Ροχανί και ο σύμμαχός του και πρώην πρόεδρος Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί προηγούνται στην αναμέτρηση για την εκλογή των μελών της Συνέλευσης των Ειδικών, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη των 88 μελών της συνέλευσης, ενός σώματος με επιρροή αποστολή του οποίου είναι η επιλογή της ύψιστης αρχής της χώρας, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, διεξήχθησαν παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των 290 μελών του κοινοβουλίου.

Είναι οι πρώτες εκλογές που διεξάγονται μετά την ιστορική πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι και οδήγησε στην άρση των περισσότερων από τις κυρώσεις που έχουν πλήξει την οικονομία την τελευταία δεκαετία.

Οι υποστηρικτές του Ροχανί, υπέρμαχου της πυρηνικής συμφωνίας, αντιπαρατίθενται με τους σκληροπυρηνικούς οι οποίοι πρόσκεινται στον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, που είναι πολύ επιφυλακτικοί με την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις με χώρες της Δύσης.

Στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, 13 από τους 16 υποψηφίους για τη Συνέλευση των Ειδικών που προηγούνται βρίσκονται σε ψηφοδέλτιο που υποστηρίζεται από τον Ραφσαντζανί, αν και ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζονται επίσης από συντηρητικούς.

 

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια