Ηρεμεί τα πνεύματα ο Γιλντιρίμ: Οι σχέσεις μας με τη Γερμανία δεν αναμένεται να επιδεινωθούν μετά το ψήφισμα

Ηρεμεί τα πνεύματα ο Γιλντιρίμ: Οι σχέσεις μας με τη Γερμανία δεν αναμένεται να επιδεινωθούν μετά το ψήφισμα

Ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας δεν αναμένεται να επιδεινωθούν μετά το ψήφισμα», σημείωσε σχεδόν 24 ώρες μετά την κρίση που προκλήθηκε μεταξύ των δύο χωρών ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αφορμή για την ένταση στάθηκε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική κάτω βουλή.

Αν και αρχικά, εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης απέρριψαν το αποτέλεσμα, ωστόσο, στο 24ωρο που μεσολάβησε φαίνεται πως άλλαξαν τα πράγματα, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, να μεταφέρει σε δηλώσεις του ένα σαφώς αποφορτισμένο κλίμα.

Συγκεκριμένα, παρότι την Πέμπτη καταδίκασε την απόφαση τονίζοντας πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι», είναι υπεύθυνο για αυτήν, μία ημέρα μετά ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι οι δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες δεν πρόκειται να επιδεινωθούν.

«Η απαραίτητη αντίδραση θα υπάρξει έπειτα από μία εκτίμηση του παρασκηνίου αυτής της απόφασης. Η Τουρκία και η Γερμανία είναι δύο σημαντικοί εταίροι. Κανείς δε θα έπρεπε να περιμένει μία πλήρη επιδείνωση της σχέσης μας με τη Γερμανία εξαιτίας αυτού του είδους την απόφαση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

Πρόσθεσε, βέβαια, πως η χώρα του δε θα παραμείνει αδιάφορη και σιωπηλή, ενώ τόνισε πως η απόφαση ήταν «ιστορικό λάθος», αλλά εξήγησε ότι εφόσον ήταν παρόντες μόνο «250 βουλευτές από τους 650 στην ψηφοφορία, αυτό υποδηλώνει ότι η πλειονότητα της γερμανικής βουλής δε θα “αγκάλιαζε” αυτή την ενέργεια».Σχόλια