«Εις θάνατον» από 12 ενόρκους για τον βομβιστή του Μαραθωνίου της Βοστώνης – Απαθής ο Τσερνάεφ στο άκουσμα της ποινής

«Εις θάνατον» από 12 ενόρκους για τον βομβιστή του Μαραθωνίου της Βοστώνης – Απαθής ο Τσερνάεφ στο άκουσμα της ποινής

Σε θάνατο με θανατηφόρο ένεση καταδικάστηκε από το Αμερικανικό Δικαστήριο ο Τζοχάρ Τσερνάεβ ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Ταμερλάν, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών, σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τη βομβιστική επίθεση στον Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου του 2013, από την οποία 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 260 τραυματίστηκαν πολλοί εκ των οποίων βαρύτατα.

slide_292101_2340952_free

Ο 21 ετών πλέον σήμερα και μελλοθάνατος Τσερνάεβ άκουσε την ποινή του απολύτως ψύχραιμος, μη εκφράζοντας οποιοδήποτε συναίσθημα, διατηρώντας την ίδια στάση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατά την οποία οι εκατοντάδες μαρτυρίες ατόμων που περιέγραψαν τις σκηνές της απόλυτης φρίκης, λύγισαν όλους τους παράγοντες της δίκης.

ma

Boston_marathon_2537269kΤώρα θα πάει μακριά και έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας με τις ψυχές μας πιο ήρεμες – Δικαιοσύνη – Οφθαλμόν αντί οφθαλμού όπως πιστεύουν κι αυτοί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Sydney Corcoran θύμα της βομβιστικής ενέργειας η οποία έφτασε στα πρόθυρα του θανάτο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας ενώ η μητέρα της που ήταν δίπλα της έχασε και τα δυο της πόδια.

EXECUTE-1-superJumbo-650x413Ο Τσερνάεβ είναι πιθανόν να μεταχθεί σε φυλακές τις Ινδιάνα προκειμένου να περιμένει την εκτέλεσή του, ωστόσο αυτή είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει και χρόνια λόγω των διαδοχικών προσφυγών οι οποίες θα λάβουν χώρα.

Αρχικά οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν ζητήσει η δίκη να γίνει μακριά από τη Μασαχουσέτη όπου έγινε η τρομοκρατική ενέργεια, επικαλούμενοι πως, λόγω της φορτίσεως, δεν θα μπορούσε να γίνει μια δίκαιη δίκη, ένα αίτημα το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από την έδρα.

article-2311925-1964607B000005DC-516_634x445
O Tαμερλάν Τσερνάεβ που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική ενέργεια στον Μαραθώνιο της Βοστώνης

Στην υπερασπιστική τους γραμμή προσπάθησαν να εμφανίσουν τον εντολέα τους ως απλό ενεργούμενο του μεγαλύτερου αδερφού του, κάτι το οποίο ωστόσο δεν έδειξε να πείθει το δικαστήριο, αφού όλα τα στοιχεία απέδειξαν πως και οι δυο αδελφοί είχαν απολύτως ισότιμο ρόλο στην τραγωδία που προκάλεσαν.

Το δικαστήριο έκρινε πως ο νεαρός εγκληματίας δεν έδειξε το παραμικρό ίχνος μεταμέλειας και η απόφαση των 12 ενόρκων για την εσχάτη των ποινών, η οποία ήρθε μετά από 14 ώρες συνεδρίασης, ήταν ομόφωνη, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά το ότι η Μασαχουσέτη από το 1984 έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, ο Τσερνάεβ θα εκτελεστεί καθώς το αδίκημά του θεωρείται ομοσπονδιακό και όχι πολιτειακό.

Μετά το άκουσμα της ποινής του ο δράστης έγειρε το κεφάλι του κάτω χωρίς και πάλι να πει το παραμικρό ή να εκφράσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο κάτι που να θυμίζει πως έχει συναισθήματα, ακόμη και για τον ίδιο του τον εαυτό.

 

Σχόλια