Εισαγγελέας: Ο Παπακωνσταντίνου είναι υπεύθυνος για τις αλλοιώσεις της λίστας Λαγκάρντ

Εισαγγελέας: Ο Παπακωνσταντίνου είναι υπεύθυνος για τις αλλοιώσεις της λίστας Λαγκάρντ

Στον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επέρριψε ευθύνες για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στη λίστα Λαγκάρντ, η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, Ξένη Δημητρίου, αναλύοντας τις πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν και αξιολογώντας τα αρχεία που ανοίχτηκαν από τη λίστα.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άνοιξε πολλές φορές τα αρχεία της λίστας, και μόνον αυτός μπορούσε να ξέρει ότι τα ονόματα Ρωσώνης και Συκιαρίδης αντιστοιχούσαν σε συγγενικά του πρόσωπα.

Η εισαγγελέας υποστήριξε ότι μόνο ο πρώην υπουργός γνώριζε ότι στη λίστα υπάρχουν καταθέτες με μεγάλα ποσά, και αυτός είναι εκείνος που άνοιξε τα συγκεκριμένα αρχεία, όπως για παράδειγμα το αρχείο με την κατάθεση των 562 εκατ. δολαρίων. «Ούτε ο Διώτης, ούτε ο Βενιζέλος γνώριζαν ποιοι έχουν τα μεγαλύτερα ποσά», είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Επίσης αναφέρθηκε στις πραγματογνωμοσύνες που έγιναν στα επίμαχα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ και τόνισε, ότι από αυτές προέκυψαν 24 ανοίγματα στη λίστα που έγιναν το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν η λίστα ήταν στα χέρια του κατηγορούμενου υπουργού, κάτι που ο ίδιος αρνείται. Συνολικά ανοίχτηκαν 58 αρχεία.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε ένα προς ένα στα αρχεία που ανοίχτηκαν και επεσήμανε ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε ονόματα όπως Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, ενώ κάποια από αυτά ήταν τα αρχεία με τα μεγαλύτερα ποσά.

«Όλα αυτά, παραπέμπουν σε στοχευμένη αναζήτηση από τον χρήστη που έκανε τα ανοίγματα», τόνισε και διερωτήθηκε: «Ποιος άλλος, εκτός από τον κατηγορούμενο, θα μπορούσε να ανοίξει αρχεία με τα ονόματα Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου; Ποιος άλλος, εκτός από τον ίδιο, και τον συνεργάτη του, Γ. Αγγελόπουλο, ήξερε ποια ήταν τα μεγαλύτερα ποσά; Oύτε ο κ. Διώτης, ούτε ο κ. Βενιζέλος. Μόνον εκείνος, ο κατηγορούμενος, ήξερε ποιοι είχαν τα μεγαλύτερα ποσά. Και τώρα λέει ότι κάποιος του φύτεψε τις αλλοιώσεις…».

«Ποιος άλλος, από τον ίδιο τον κατηγορούμενο, ήξερε ότι οι Συκιαρίδης και Ρωσώνης, που ήταν καταθέτες της λίστας, ήταν σύζυγοι των πρώτων εξαδέλφων του πρώην υπουργού;», πρόσθεσε.

Νωρίτερα η εισαγγελέας αναφέρθηκε στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο κατηγορούμενος υπουργός τον Ιανουάριο του 2011, για το πως θα αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ.

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης, «δε θα μπορούσε να κάνει επί της ουσίας έλεγχο στους καταθέτες της λίστας, μιας και σε αυτή τη σύσκεψη ο ίδιος ο υπουργός επιφυλάχθηκε για το ποιος θα κάνει τον έλεγχο, το ΣΔΟΕ ή ειδικά κλιμάκια που θα συγκροτούσαν για το θέμα», για να καταλήξει στο «Δεν είχε εντολή ελέγχου ο Καπελέρης».

Αναφορικά με το διορισμό του Ιωάννη Διώτη στο ΣΔΟΕ, η εισαγγελέας ανέφερε ότι μπορεί να τον πρότεινε άλλος υπουργός, αλλά ο Παπακωνσταντίνου τον διόρισε.

Στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, πρόσθεσε η εισαγγελέας, ο τότε υπουργός Οικονομικών, έδωσε ένα usb με τη λίστα Λαγκάρντ, χωρίς να είναι σαφές πότε ακριβώς το έδωσε.

«Ο Διώτης μου θυμίζει τον τίτλο του έργου υπηρέτης δύο αφεντάδων του Κάρλο Γκολντόνι. Τον πρώην που είναι ο κατηγορούμενος και τον επόμενο που είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αυτός παίρνει το στικάκι, χωρίς συνοδευτικό έγγραφο, χωρίς τίποτα, και στη συνέχεια το παραδίδει στον κ. Βενιζέλο… Το στικάκι που πήρε ο κ. Βενιζέλος μένει για καιρό στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δεν θυμάμαι σε ποια διεύθυνση στη Χαριλάου Τρικούπη….».


Σχόλια