Εισαγγελική παρέμβαση για τα λεγόμενα Πολάκη

Εισαγγελική παρέμβαση για τα λεγόμενα Πολάκη

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη περί παραδικαστικού κυκλώματος, με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό να ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τη διαπίστωση των καταγγελλομένων.

Ακολουθεί η εισαγγελική παραγγελία:

«Προς
Τον  κ. Δημήτριο Δασούλα
Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά – έχει δεσμεύσεις ή – για να το πω λιγότερο κομψά – είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία.

H Eισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ευτέρπη Κουτζαμάνη».


 

Νωρίτερα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο για θεσμική ανατροπή αναφορικά με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων και ζητεί να λάβει θέση για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με μια σκληρή ανακοίνωση η Ένωση απαντά στον υπουργό επισημαίνοντας  πως «οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις» και καλεί τον κ. Πολάκη «ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών».


Οι δηλώσεις Πολάκη που σήκωσαν θύελλα αντιδράσεων

Σάλο έχουν προκαλέσει οι νέες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη που αυτή την φορά τα βάζει με τους δικαστές συνδέοντας μάλιστα «μεγάλο μέρος εξ’ αυτών με το παραδικαστικό κύκλωμα».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ενώ εν συνεχεία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό λέγοντας ότι «εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη».

Αναλυτικά, μιλώντας χθες το βράδυ στο Περιστέρι, ο κ. Πολάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το Σώμα, για να το πω κομψά έχει δεσμεύσεις ή για να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

 Σχόλια