Ισημερινός: Φονικός σεισμός 7,8 ρίχτερ με τουλάχιστον 77 νεκρούς

Ισημερινός: Φονικός σεισμός 7,8 ρίχτερ με τουλάχιστον 77 νεκρούς

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Ισημερινό λόγω του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών ρίχτερ ο οποίος έπληξε το δυτικό τμήμα της χώρας των Άνδεων. Παράλληλα υπάρχουν ειδοποιήσεις για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που αναμένεται να πλήξουν τις ακτές.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας οι αρχές κηρύσσουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διακόπτοντας και τη λειτουργία του διυλιστηρίου Εσμεράλδας για προληπτικούς λόγους.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε πως ο σεισμός έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στο επίκεντρό του και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ.

Εικόνες που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.

Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή λίγο έξω από τις ακτές και το εστιακό βάθος ήταν 19 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.

Ο Πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα κήρυξε την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζητώντας ωστόσο από τους 19 εκατομμύρια κατοίκους της να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Στέλνουμε την απέραντη αγάπη μας στις οικογένειες των νεκρών», έγραψε ο Κορρέα στο Twitter, επιστρέφοντας εσπευσμένα από το ταξίδι του στην Ιταλία.


Σχόλια