Ισόβια για τους δολοφόνους του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα

Ισόβια για τους δολοφόνους του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα

Το μεσημέρι του Σαββάτου βγήκε η απόφαση για τη πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, η οποία είχε λάβει χώρα μέσα στο σπίτι του επί της οδού Ζακύνθου 3 στην Κυψέλη. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ανακοίνωσε την ετυμηγορία του με την οποία επέβαλε ισόβια κάθειρξη στους δυο κατηγορούμενους για το στυγερό έγκλημα που έγινε το Δεκέμβριο του 2014.

Πιο αναλυτικά, το Δικαστήριο σύμφωνα με απόφασή του έκρινε ενόχους για ανθρωποκτονία του δυο Ρουμάνους κατηγορούμενους, τον 27χρονο Στεφάν Ματασαρεάνου και τον 30χρονο Κοσμίν Γκαϊτάν. Οι δυο νεαροί δολοφόνησαν τον Μένη Κουμανταρέα επειδή αρνήθηκε να τους δώσει χρήματα.

Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλλε ποινή τεσσάρων ετών στο καθένα από τους δυο κατηγορούμενους για το αδίκημα της απόπειρας ληστείας.

Οι αντιδράσεις
Οι δυο κατηγορούμενοι ξέσπασαν σε κλάματα όταν άκουσαν την απόφαση. Από την πλευρά τους συγγενείς και φίλοι του αδικοχαμένου συγγραφέα σχολίαζαν: «τόσο καιρό κλαίγαμε εμείς, τώρα ας κλάψουν και αυτοί».

Οι συνήγοροι των δύο καταδικασθέντων ζήτησαν την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου για τους εντολείς τους. Επιπλέον, για τον 30χρονο οι συνήγοροι ζήτησαν να του αναγνωριστεί και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Τα αιτήματα περί αναγνώρισης ελαφρυντικών δεν έγιναν δεκτά από το δικαστήριο, κάτι που αν συνέβαινε θα «έσπαγαν» τα ισόβια που επιβλήθηκαν στους δυο κατηγορούμενους.

Ενώ αντιδράσεις υπήρξαν από το ακροατήριο όταν ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Στεφαν Ματασαρεάνου, ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου για τον 30χρονο εντολέα του Κοσμίν Γκαϊτάν.

Α. Κούγιας: Μπορεί η πράξη του κατηγορούμενου να έσωσε άλλα παιδιά από τον εκμαυλισμό. Να παίρνεις ένα 16χρονο, να το χαρτζιλικώνεις και να του λες «έλα να σου μάθω πως γίνονται κάποια πράγματα..». Αυτό είναι εκμαυλισμός. Ποιος ξέρει πόσα άλλα παιδιά…

kougias

Ακροατήριο: Αίσχος… αίσχος…

Α. Κούγιας: Εμένα αν το είχε κάνει στο παιδί μου θα του είχα κόψει τα γεννητικά όργανα και τα πόδια.

Υπενθυμίζεται ότι την ενοχή των δυο κατηγορουμένων είχε ζητήσει με πρότασή του ο εισαγγελέας της έδρας. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής τους οι δυο κατηγορούμενοι επέρριπταν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για τα όσα έγιναν τη μοιραία βραδιά.

Ο Στεφάν Ματασαρεάνου, ανακάλεσε τα όσα είχε πει προανακριτικά και συγκεκριμένα ότι είχε ερωτικές επαφές με το θύμα, υποστηρίζοντας ότι διατηρούσαν φιλική σχέση. Επιπλέον, παραδέχθηκε ότι τη βραδιά της δολοφονίας ζήτησε χρήματα από το συγγραφέα, τα οποία εκείνος αρνήθηκε του δώσει.

«Δεν ήμουν στα καλά μου και τον έσπρωξα… Λυπάμαι πολύ, αλλά δεν τον σκότωσα εγώ», ανέφερε στην απολογία του στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος. Ο ίδιος είχε αφήσει μάλιστα αιχμές για το ρόλο του συγκατηγορουμένου του στην υπόθεση, λέγοντας στο δικαστήριο ότι είχε μείνει μόνος με τον συγγραφέα στο διαμέρισμά του επί 20 λεπτά.

Από την πλευρά του ο 30χρονος Κοσμίν Γκαϊτάν στην απολογία του στο δικαστήριο υποστήριξε: «Άκουσα ήχους χτυπημάτων κι όταν ανέβηκα είδα το συγγραφέα πεσμένο στο έδαφος, ενώ ο Στεφάν είχε ανέβει πάνω του και με το ένα χέρι τον κρατούσε από το λαιμό και με το άλλο τον γρονθοκοπούσε».Σχόλια