Ισόβια κάθειρξη σε μέλος της ναζιστικής οργάνωσης NSU

Ισόβια κάθειρξη σε μέλος της ναζιστικής οργάνωσης NSU

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Γερμανίας το μέλος της ναζιστικής οργάνωσης NSU (National Socialist Underground), Μπεάτε Τσέπε, η οποία κατηγορείται ότι διέπραξε δέκα φόνους με ρατσιστικό κίνητρο, δύο βομβιστικές επιθέσεις και πολλά εγκλήματα απόπειρας δολοφονίας και ληστείας μεταξύ 2000-2007. Εννέα από τα δέκα θύματα της ήταν μετανάστες.

Η δίκη της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης ξεκίνησε το 2013. Πέντε χρόνια μετά το δικαστήριο ανακοίνωσε την ετυμηγορία του, κρίνοντας την 43χρονη Τσέπε ένοχη για δέκα ανθρωποκτονίες.

Μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί εννέα φόνοι μεταναστών στη ναζιστική οργάνωση, οχτώ Τούρκων και ενός Ελληνογερμανού, του Θεόδωρου Βουλγαρίδη. Το δέκατο θύμα ήταν μια Γερμανίδα αστυνομικός.

Κατηγορούμενοι ήταν και άλλοι δύο συνεργοί της, ο Ούβε Μπένχαρντ και ο Ούβε Μούντλος, οι οποίοι όμως αυτοκτόνησαν τον Νοέμβριο του 2011, όταν η αστυνομία εντόπισε την οργάνωση.

Η ποινή ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πεποίθησης του εισαγγελέα ότι αν και το δικαστήριο δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η Τσέπε ήταν παρούσα σε οποιοδήποτε, «είχε συνειδητοποιήσει, συνέβαλε και με τον δικό της τρόπο ήταν συνένοχη» στις δολοφονέις.

Το δικαστήριο επέβαλε την Τρίτη και ποινές σε άλλους τέσσερεις κατηγορούμενους οι οποίοι φαίνεται ότι συνδέονταν με την οργάνωση.

Αυτή την εβδομάδα, ακτιβιστές σε 20 γερμανικές πόλεις μετονομάστηκαν σε 200 δρόμους για να τιμήσουν τα θύματα των δολοφονιών NSU. Οι Enver Sismek, Abdurrahim Özüdoğru, Süleyman Taskopru, Habil Kilic, Michele Kiesewetter, Mehmet Turgut, Ismail Yasar, Θεόδωρος Βουλγαρίδης, Mehmet Kubasik, Halit Yozgat, είναι τα θύματα της ναζιστικής οργάνωσης.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr


Σχόλια