Ισπανία: Ακόμη και 10 ημέρες μπορεί να χρειαστούν για να σβήσουν τη φωτιά στη χωματερή ελαστικών

Ισπανία: Ακόμη και 10 ημέρες μπορεί να χρειαστούν για να σβήσουν τη φωτιά στη χωματερή ελαστικών

Ότι ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη και δέκα ημέρες, προκειμένου να σβήσουν την πυρκαγιά που έχει εκδηλωθεί σε μια γιγάντια χωματερή ελαστικών νότια της Μαδρίτης, ανακοίνωσαν σήμερα οι περιφερειακές αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των περιφερειακών αρχών, η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λα Μάντσα (κεντρική Ισπανία), όπου βρίσκεται ένα μέρος αυτής της ανοιχτής χωματερής, «υπολογίζει πως, όταν η πυρκαγιά θα έχει σβήσει εντελώς (σε μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες), θα απομένουν 30.000 τόνοι ελαστικών που θα μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία και να ξαναχρησιμοποιηθούν».

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή στην παράνομη χωματερή, η οποία είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη της Ισπανίας, καθώς εκτείνεται σε 100 στρέμματα, όσο 14 ποδοσφαιρικά γήπεδα, ενώ βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Μαδρίτης, και υφίσταται από τη δεκαετία του 1990.

Την Παρασκευή, οι αρχές αναγκάστηκαν να απομακρύνουν από την περιοχή σχεδόν 10.000 ανθρώπους, οι κατοικίες των οποίων βρίσκονται κοντά σ’ αυτή τη ζώνη, ανάμεσα σε δύο κοινότητες, τη Σεσένια και τη Βαλντεμόρο, και δύο περιφέρειες, της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λα Μάντσα. Το Σάββατο επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος για το Περιβάλλον στην περιφέρεια της Καστίλλης-Λα Μάντσα, φάνηκε σήμερα καθησυχαστικός σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του της περιφέρειας της Μαδρίτης.

«Η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και επικεντρώνουμε στην ποιότητα του αέρα», διαβεβαίωσε ο Φρανθίσκο Μαρτίνεθ Αρόγιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ υπενθύμισε πως η πυρκαγιά οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε εμπρησμό.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα από την ισπανική κυβέρνηση εξηγήσεις για τις παράνομες χωματερές της, ενώ η οργάνωση Οικολόγοι σε Δράση για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος εξέφρασε ανησυχίες για τις ουσίες που εκλύονται όταν καίγονται ελαστικά, καθώς μεταξύ των ρυπαντών αυτών περιλαμβάνονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (HAP) που θεωρούνται επικίνδυνοι και σε ορισμένες περιπτώσεις καρκινογόνοι.Σχόλια