Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα: Να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

Ιστορική επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα: Να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

Στη Χιροσίμα έφτασε σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη μαρτυρική αυτή ιαπωνική πόλη, που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα πριν από 71 χρόνια, το 1945.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έφθασε το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και κατέθεσε στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα θυμάτων της πυρηνικής βόμβας που έριξαν οι Αμερικανοί στην πόλη, στις 6 Αυγούστου του 1945.

Σημειώνεται ότι στην ιστορική αυτή επίσκεψη του στη Χιροσίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε.

«Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό», δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στα χρονικά.

Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της αμερικανικής ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.

«Η μνήμη της 6ης Αυγούστου 1945 δεν πρέπει να ξεθωριάσει ποτέ», τόνισε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο να απολογηθεί για τη ρίψη της βόμβας.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και άλλες 74.000 δύο ημέρες αργότερα, στο βομβαρδισμό του Ναγκασάκι.Σχόλια