Ιταλοί επιστήμονες θα δώσουν φωνή σε μούμια 5300 ετών

Ιταλοί επιστήμονες θα δώσουν φωνή σε μούμια 5300 ετών

Δεν έχει μιλήσει εδώ και 53 αιώνες, αλλά ο παγωμένος άντρας Ότζι, ίσως σπάσει τη σιωπή του. Ιταλοί ερευνητές της πόλης του Μπολζάνο στην Ιταλία, δουλεύουν πάνω στη δημιουργία φωνής ενός άντρα 5.300 ετών.

«Σε ένα χρόνο περίπου θα είμαστε ικανοί να δώσουμε στον Ότζι μια φωνή, ή τουλάχιστον να προσεγγίσουμε την πραγματική του», δήλωσε στο CNN, o συντονιστής του έργου Φρανσέσκο Αβανζίνι.

αρχείο λήψηςimagesiceman1

Αυτό που ισχυρίζεται είναι ότι για πρώτη φορά επιδιώκεται ένα τέτοιο πείραμα πάνω σε μια μούμια.
Ο Αβανζίνι και οι συνεργάτες του έχουν δημιουργήσει ένα μοντέλο προσομοίωσης που περιέχει στοιχεία από τις φωνητικές χορδές και το στόμα του.

1f4433240da717fef708637a676bebad

Οι ερευνητές του διεθνούς κέντρου ερευνών στη Padua θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο και ένα ειδικό λογισμικό για να αναπαραχθεί η φωνή της μούμιας.

«Φυσικά, δεν γνωρίζουμε τι γλώσσα μιλούσε πριν 5.000 χρόνια. Αλλά είμαστε ικανοί να αναπαράγουμε τη χροιά της φωνής του, και ελπίζω και την προσομοίωση του τρόπου που μιλούσε», συμπλήρωσε ο Αβανζίνι.

Οι ερευνητές έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα. Πρέπει να γίνουν εξετάσεις στους μαλακούς ιστούς του σώματος που επηρεάζουν τη φωνή και οι επιστήμονες φαίνεται να δυσκολεύονται με το χέρι της μούμιας καθώς μετά από τόσα χρόνια έχει εξαρθρωθεί.

Κατά τα άλλα είναι πολύ αισιόδοξοι και υπολογίζουν ότι  θα έχουν τα πρώτα αποτελέσματα σε λίγους μήνες. «Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ψηφιακό αρχείο, ώστε οι επισκέπτες του μουσείου να μπορούν να ακούσουν τη φωνή του Ότζι», ανέφεραν.

Για την ιστορία, ο «χιονάνθρωπος» Ότζι είχε βρεθεί το 1991 στις Ιταλικές Άλπεις και είναι η αρχαιότερη μούμια, μερικά χρόνια πιο μεγάλη από τις αιγυπτιακές. Είχε βίαιο θάνατο, πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε, και βρέθηκε θαμμένος μέσα στο χιόνι. Έκτοτε έχει γίνει ιστορική πηγή ερευνών για τη ζωή των Αλπειών ιθαγενών.
Δείτε και ένα σχετικό βίντεο μεγάλου μήκους για την ιστορία ατης συγκεκριμένης μούμιαςΣχόλια