Ιταλία: Δημοψήφισμα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ιταλία: Δημοψήφισμα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Δημοψήφισμα για την εξόρυξη υδρογονανθράκων διεξάγεται από το πρωί σήμερα στην Ιταλία, στο οποίο οι Ιταλοί ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν θαμπορεί να συνεχίζεται η εξόρυξη μέχρι την οριστική εξάντληση των κοιτασμάτων ή αν πρέπει να διακόπτεται όταν λήγει ή κάθε άδεια.

Οι δυνάμεις της αριστεράς και το κίνημα Πέντε Αστέρων στηρίζουν το δημοψήφισμα, καλώντας τους Ιταλούς να ψηφίσουν «ναι» στον περιορισμό των εξορύξεων, με κύρια έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για να μπορέσουν να αυξηθούν στο μέλλον τα ποσοστά των δικαιωμάτων που οι διάφορες πετρελαϊκές εταιρίες καταβάλλουν στο ιταλικό κράτος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα δεν φαίνεται να υιοθετεί ενιαία στάση στο εν λόγω δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε χάρη στην κινητοποίηση περιφερειαρχών που ανήκουν στους «Δημοκρατικούς». Ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ΄Αλέμα δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι».

Υπέρ της αποχής τάχθηκε ο νυν πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, χαρακτηρίζοντας την όλη πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα, «ένα ανόητο σφάλμα».

Το μέτωπο του «όχι» τονίζει ότι, αν περιορισθεί η δραστηριότητα εξόρυξης, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα αυξηθεί και η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό, η οποία είναι ήδη υψηλή.

Σε ό,τι αφορά τις συντηρητικές δυνάμεις, η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά τάσσεται υπέρ του περιορισμού των εταιριών πετρελαίου, «για την υπεράσπιση όλης της επικράτειας της χώρας». Η Φόρτσα Ιτάλια δεν έχει υιοθετήσει ενιαία θέση: ο εκπρόσωπός της στην βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα στηρίζει το «όχι» στο δημοψήφισμα, ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι συντάσσεται με το μέτωπο του «ναι».

Το κύριο ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί αν θα ψηφίσει η πλειοψηφία των εχόντων δικαίωμα (πάνω από το 50%), διότι σε διαφορετική περίπτωση το δημοψήφισμα θα είναι άκυρο.

Σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, η συμμετοχή των Ιταλών εκτιμάται ότι θα είναι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οριακά πάνω από 50%.

Πηγή: CNN GreeceΣχόλια