11:27 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ιταλία: Τραγωδία «εν αναμονή» η ισοπέδωση του Αματρίτσε – Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού

Ιταλία: Τραγωδία «εν αναμονή» η ισοπέδωση του Αματρίτσε – Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι σε περίπτωση ισχυρού σεισμού

Μία τραγωδία «εν αναμονή» ήταν η σχεδόν ολοκληρωτική ισοπέδωση του χωριού Αματρίτσε στην κεντρική Ιταλία, από το φονικό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο οποίος άφησε πίσω του 278 νεκρούς, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής τραγικό απολογισμό.

Όπως αποκαλύπτει το ιταλικό πολιτικό περιοδικό Espresso, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στο Αματρίτσε γνώριζε τους κινδύνους που διέτρεχε η περιοχή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, ωστόσο δεν έγινε τίποτα για να διορθωθούν τα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί.

Αναλυτικότερα, το ιταλικό περιοδικό επισημαίνει πως έγγραφα που βρέθηκαν στο δήμο του Αματρίτσε προέβλεπαν με ακρίβεια τις συνέπειες μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης, όπως αυτή που σημειώθηκε στην περιοχή τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του σχετικού άρθρου, Φαμπρίτζιο Γκάτι, στα έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρονται οι κίνδυνοι για τους πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις».

Όπως τονίζει ο συντάκτης, και όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τους κινδύνους και «δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν».

1

Στα έγγραφα που επικαλείται το περιοδικά, αναφέρεται σχετικά με τα κτίρια της περιοχής, ότι «η τυπολογία κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την τρωτότητα των κτισμάτων που ήδη υπάρχουν, με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».

Παράλληλα, στα έγγραφα γίνεται αναφορά και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κτιρίων – πολλά εκ των οποίων κατασκευάστηκαν το 1800 και το 1900 -, οι οποίες κρίνονται αναποτελεσματικές εκ του αποτελέσματος: «Οι παρεμβάσεις με σκυρόδεμα σημειώθηκαν μετά το 1960, κατά συνέπεια ο κίνδυνος από σεισμό είναι υψηλός και το μαρτυρούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από το σεισμό του 1979 και του 2009 που σημειώθηκε στην Άκουιλα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρόβλημα δεν εντοπιζόταν μόνο στις κατοικίες, αλλά και στους δρόμους, οι οποίοι όπως προκύπτει δεν ήταν ασφαλείς σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

2

«Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος εγγυάται από έναν μόνο δρόμο. Επιπλέον πρέπει να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό.

«Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους», προσθέτει μεταξύ άλλων το κείμενο.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας