Κ. Σημίτης: «Μεγάλο λάθος του Τσίπρα η κατάργηση των Πανελλαδικών»

Κ. Σημίτης: «Μεγάλο λάθος του Τσίπρα η κατάργηση των Πανελλαδικών»

Η πρωτοβουλία «Προπαιδεία για τα προβλήματα της Παιδείας» διοργάνωσε εσπερίδα στην οποία μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Σημίτης, όπου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει πλήρως απαξιωμένο το σημερινό Λύκειο και να τονίσει πως η ιδέα του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Υποστήριξε επίσης πως οι συνδικαλιστές στο χώρο της Παιδείας είναι εκείνοι που αποτρέπουν την υλοποίηση του διεθνές Μπακαλορεά, το οποίο είναι πρότυπο εκπαίδευσης.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάκαμψη της χώρας και η ανάπτυξη της οικονομίας να βασιστούν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. Υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει από βαρύ γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και χρειάζεται αυτονόμηση του εκπαιδευτικού, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του.

«Καλοί και κακοί εκπαιδευτικοί υπάρχουν παντού, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Οι καθηγητές, εκτός της ειδικότητάς τους, πρέπει να σπουδάζουν και παιδαγωγικά, όπως σε όλη την Ευρώπη, είναι κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ξεφύγει από τη στασιμότητα και από φορέας πιστοποίησης τίτλων, θα πρέπει να γίνει πάροχος γνώσης. Ακόμη, τόνισε τη συμβολή των πανεπιστημίων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν, εκτός από τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, αξιόπιστα και μη κερδοσκοπικά.

Πρότεινε, τέλος, να υιοθετηθεί μια πολιτική μεγάλων πανεπιστημιακών πόλων σε όλη την επικράτεια, που εκτός από την εκπαίδευση θα συγκεντρώσουν κι έρευνα και πρακτικές εφαρμογές.

 


Σχόλια