Καφεΐνη: Μύθοι και πραγματικότητα

Καφεΐνη: Μύθοι και πραγματικότητα

Πολλά χρόνια τώρα αναρωτιέσαι αν ο καφές αλλά και η καφεΐνη είναι ευεργετική για τον οργανισμό σου. Παρακάτω θα έχεις τη δυνατότητα να διαβάσεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη καφεΐνη και να πάρεις απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα γύρω από αυτήν.

 

Η καφεΐνη είναι εθιστική;

Η καφεΐνη είναι διεγερτικό που διεγείρει τα κύτταρα του εγκεφάλου. Παρόλο που ορισμένα διεγερτικά όπως η νικοτίνη θεωρούνται εθιστικά, είναι απίθανο να εθιστείς στην καφεΐνη όταν την καταναλώνεις με μέτρο. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζεις ότι η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα συμπτώματα όταν δεν πάρεις τον πρωινό σου καφέ. Αυτά τα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, η κούραση, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η ναυτία και ο μυϊκός πόνος.

 

Τι χαρακτηρίζουμε ως μέτρια κατανάλωση καφεΐνης;

Περίπου 200 mg με 300 mg καφεΐνης, δηλαδή δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την μέρα θεωρούνται ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες.

 

Πόσο κρατάει η επίδραση της καφεΐνης;

Η επίδραση της καφεΐνης κρατά για περισσότερο από 5 ώρες μετά την κατανάλωση. Το σώμα μας χρειάζεται 5-6 ώρες για να αποβάλει έστω τη μισή καφεΐνη που βρίσκεται σ’ ένα φλιτζάνι καφέ. Γι’ αυτό κι ένας απογευματινός καφές μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου.

 

Αν πίνω τον καφέ μου στο ίδιο φλιτζάνι κάθε μέρα, παίρνω την ίδια ποσότητα καφεΐνης;

Όχι απαραίτητα. Η ποσότητα καφεΐνης που παίρνει κανείς μ’ ένα φλιτζάνι εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής, την ποσότητα και την ποικιλία του καφέ. Πολλές φορές η διαδικασία του αλέσματος των κόκκων δίνει διαφορετική ποσότητα καφεΐνης κάθε φορά. Η καφεΐνη σ’ ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να ποικίλλει ακόμη κι όταν πίνεις τον καφέ σου καθημερινά στο ίδιο μέρος.

 

 

 Σχόλια