22:04 Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κακουργήματα για την λεηλασία στο Γηροκομείο Αθηνών

Κακουργήματα για την λεηλασία στο Γηροκομείο Αθηνών

Διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τέσσερα συνολικά κακουργήματα άσκησαν οι εισαγγελείς διαφθοράς κ. Αντώνης Ελευθεριάνος και κα. Πόπη Παπανδρέου σε βάρος τριών μελών του Δ.Σ. του γηροκομείου Αθηνών.mpoumpas

Βασικος κατηγορουμενος φερεται να ειναι ο αρχιμανδριτης Νικόλαος Προκόπιος Μπούμπας πρόεδρος του ΔΣ του γηροκομείου Αθηνών.

Πλήρης επιβεβαίωση του ereportaz.gr που χθες αποκάλυψε τις τριτοκοσμικές συνθήκες που βιώνουν οι τρόφιμοι αλλά και την οικονομική λεηλασία που έχει υποστεί το ευαγές ίδρυμα ήρθε με τις διώξεις και τα αδικήματα της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, υπεξαίρεσης αντικειμένου μεγάλης αξίας, απιστίας εκ της οποίας η υπηρεσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30,000 ευρώ.

Άρπαξαν τα λεφτά των τροφίμων

Στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται ο ακριβής τρόπος δράσης των κατηγορουμένων. Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρεται μέλη του Δ.Σ. απασχολούσαν το τεχνικό προσωπικό του γηροκομείου ως: πολυτελείς Φιλιππινέζες, καθώς τους έβαζαν να κάνουν εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευής στα σπίτια τους.

Παράλληλα αφαίρεσαν από κοινό παγκάρι, από το παγκάρι των τροφίμων του γηροκομείου ποσό ύψους 290,000 ευρώ το οποίο υποτίθεται ότι κατέληξε σε λειτουργικά έξοδα.

To πάρτι με τα ακίνητα

Από την προκαταρκτική εξέταση διαπιστώθηκε η τέλεση σωρείας σοβαρών διαχειριστικών παραβάσεων. Από τις πολλές εκατοντάδες ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία της ΕΕΑ, έχει μισθώσει μικρό μέρος μόνο, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Τα ακίνητα μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνται, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.

Ακόμα δεν επιδιωκόταν η είσπραξη οφειλόμενων μισθωμάτων η σε άλλες περιπτώσεις τα οφειλόμενα μισθώματα διαγράφονταν.

Τα αδρανή κληροδοτήματα

Το Γηροκομείο Αθηνών διαχειρίζεται περίπου 91 κληροδοτήματα πολιτών που έχουν δωρίσει την περιουσία τους μετά τον θάνατό τους προκειμένου να αξιοποιηθεί για παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους που ζουν στα όρια της φτώχειας. Οπως αναφέρει ο ιδρυτικός νόμος του Σωματείου «Η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών (Ε.Ε.Α.), είναι φιλανθρωπικό σωματείο, το οποίο έχει σκοπό κυρίως τη δωρεάν αρωγή, διαμονή, σίτιση, ιατρική παρακολούθηση, πρόσκαιρη νοσηλεία ή και οργανωμένη περίθαλψη στο εις την Αθήνα κείμενο καθίδρυμά της ή σε άλλους χώρους που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για τον σκοπό αυτό, προσώπων ενδεών, τα οποία δεν έχουν κανένα πόρο ζωής και αδυνατούν να εργασθούν ένεκα ασθενείας ή γήρατος, σε κάθε περίπτωση άνω των εξήντα οκτώ (68) ετών εκτός ειδικών και εξαιρετικών περιπτώσεων, για τις οποίες θα αποφασίζει το ΔΣ της εταιρείας. Επίσης την παροχή υλικής (οικονομικής) και ηθικής βοηθείας σε πρόσωπα ή και σε ομάδες προσώπων ευρισκόμενα μονίμως ή προσκαίρως, σε κατάσταση αποδεδειγμένης ανάγκης, εφ’ όσον, βεβαίως, οι οικονομικοί της πόροι το επιτρέπουν».

Τα 91 κληροδοτήματα διαθέτουν πάνω από 500 ακίνητα τα οποία θα έπρεπε να έχουν διατεθεί προς εκμετάλλευση για τους σκοπούς του ιδρύματος. Αρκετά ακίνητα βρίσκονται σε σημεία-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας και η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να συντηρήσει τη λειτουργία του Σωματείου, καθώς και να εξυπηρετήσει τον στόχο της φιλοξενίας άπορων γερόντων. Ομως το πόρισμα των ελεγκτών καταγράφει ένα πάρτι με χαριστικές μισθώσεις ακινήτων, τρύπα στο ταμείο της εταιρείας και στον λογαριασμό όπου φυλάσσονταν τα χρήματα των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και τέλος αδικαιολόγητα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς τριών μελών του ΔΣ τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους. Με την υπόθεση του Γηροκομείου Αθηνών ανοίγει ουσιαστικά ο φάκελος της διαχείρισης χιλιάδων κληροδοτημάτων στην ελληνική επικράτεια από πολίτες που μετά τον θάνατό τους διέθεσαν την περιουσία τους για έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Ξεσκονίζουν τους λογαριασμούς μελών του ΔΣ

Διαφορές μεταξύ των εισοδημάτων και των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες κατέγραψε ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας για τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελεήμονος Εταιρείας. Τα ποσά των καταθέσεων είναι υψηλότερα από τα δηλωθέντα εισοδήματα και για τον λόγο αυτό συνεχίζεται ο έλεγχος της προέλευσης των ποσών. Συγκεκριμένα, για μέλος του ΔΣ βρέθηκαν περίπου 17.000 ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά του από το 2005 μέχρι και το 2013.

Σε άλλο μέλος του ΔΣ διαπιστώθηκε διαφορά των εισοδημάτων από τις καταθέσεις που είχε για την ίδια χρονική περίοδο ύψους 189.176 ευρώ, ενώ για το τρίτο μέλος της διοίκησης που ελέγχονταν παρουσιάζεται ότι οι καταθέσεις του είναι κατά 119.096 ευρώ υψηλότερες από τα δηλωθέντα εισοδήματά του. Και τα τρία μέλη θα κληθούν να αιτιολογήσουν τις πηγές των εσόδων τους.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας