Καμία λύση για το προσφυγικό

Καμία λύση για το προσφυγικό

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε πριν από λίγη ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας. Ουσιαστική όμως λύση πέραν δηλώσεων περί στήριξης της Ελλάδας από την Ε.Ε. δεν προτάθηκε για ακόμα μια φορά στην Ελλάδα, και οι υποσχέσεις μένουν υποσχέσεις…

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή που με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Όπως δήλωσε ο Τσίπρας  η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη  περιορισμός των ροών από τα Βαλκάνια αλλά τόνισε επίσης την άρνηση κρατών-μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία που απαιτεί η μετεγκατάσταση. Μίλησε επίσης για τις«μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση πολλών-κρατών της Ε.Ε. να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

Εν συνεχεία, ζήτησε επιπλέον την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή  μεταναστών που δεν διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα στις χώρες προέλευσής τους.

Ο Ντόναλντ Τούσκ από τη πλευρά του δήλωσε πως  η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα». «Η Ελλάδα είναι μέλος της Σένγκεν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως είπε.

«Να αποφύγουμε τις διχόνοιες, καθώς δεν μας φέρνουν κοντύτερα σε μία λύση» πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως «οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».
Ενώ ζήτησε: «Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες, απ’ όπου κι αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας»

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit» όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίουΣχόλια