«Καμπανάκι» από Βρυξέλλες για αποτυχία της Ισπανίας να λάβει πρόσφυγες

«Καμπανάκι» από Βρυξέλλες για αποτυχία της Ισπανίας να λάβει πρόσφυγες

Μόλις 18 πρόσφυγες έχει υποδεχτεί η Ισπανία από το Σεπτέμβριο του 2015, όταν οι Ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν μέσω σχετικού σχεδίου δράσης να βοηθήσουν όσους εγκαταλείπουν τη Συρία.

Σημαντικά, η Ισπανική κυβέρνηση υποσχέθηκε τον Μάρτιο την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να δεχτεί 467 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, ούτε ένας πρόσφυγας δεν έχει έρθει στην Ισπανία, δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της προθεσμίας.

«Η Ισπανία πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να υποδεχτεί παραπάνω πρόσφυγες, αλλά πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και δέσμευση», ήταν το σχόλιο εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ως εκ τούτου, πολλά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους προς την Ισπανία για τους εν λόγω αποθαρρυντικούς αριθμούς, κάνοντας λόγο για «έλλειψη προθυμίας» εκ μέρους του Λαϊκού Κόμματος (PP) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, σχεδιάζει την αποδοχή 32 προσφύγων από την Ιταλία, εν τούτοις πηγές της El Pais στο ισπανικό υπουργείο εξωτερικών αναφέρουν ότι οι αρχές έχουν αποτύχει να προχωρήσουν την εν λόγω μετεγκατάσταση.

 Σχόλια