Κατά 3 δισ. ευρώ «αύξησαν» οι Θεσμοί τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες

Κατά 3 δισ. ευρώ «αύξησαν» οι Θεσμοί τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες

Κατά 3 δισ. ευρώ ανεβάζει τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, έκθεση των Θεσμών που συντάχθηκε με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αποδέσμευση της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την έκθεση των Θεσμών, οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες ανέρχονται στα 8,045 δισ. ευρώ έναντι των περίπου 5 δισ. ευρώ που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την έκθεση των Θεσμών, η αύξηση αυτή που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός ότι η έκθεση περιλαμβάνει στα χρέη του Δημοσίου, οφειλές από συντάξεις οι οποίες δεν έχουν απονεμηθεί ακόμη συνολικού ύψους 1,412 δισ. ευρώ, αλλά και επιστροφές φόρου η επεξεργασία των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί ύψους περίπου 1,439 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, από την έκθεση προκύπτει ότι από τον Ιούνιο μέχρι τώρα, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου μειώθηκαν κατά 1,55 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προκύπτει, παραμένουν χρέη 8,045 δισ. ευρώ, ποσό που προκύπτει από το άθροισμα:

1.Των ληξιπρόθεσμων οφειλών φορέων της γενικής κυβέρνησης οι οποίες στο τέλος Σεπτεμβρίου ανέρχονταν στα 3,615 δισ. ευρώ (από 3,907 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 5,039 δισ. ευρώ τον Ιούνιο).

2.Των επιστροφών φόρου που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους και οι οποίες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, από τα 1,341 δισ. ευρώ, στα 1,439 δισ. ευρώ.

3.Των επιστροφών φόρου οι οποίες βρίσκονται υπό επεξεργασία. Αυτό το κονδύλι, το εκτιμούν στα 1,4521 δισ. ευρώ έναντι 1,439 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο αλλά και στο τέλος Αυγούστου.

4.Των συντάξεων στους νέους συνταξιούχους που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί και οι οποίες υπολογίζονται στα 1,412 δισ. ευρώ.Σχόλια