Καταγγελίες του ΟΗΕ για εσκεμμένη άρνηση αποδοχής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Άσαντ στη Συρία

Καταγγελίες του ΟΗΕ για εσκεμμένη άρνηση αποδοχής ανθρωπιστικής βοήθειας από τον Άσαντ στη Συρία

Η συριακή κυβέρνηση το 2015 αγνόησε την πλειοψηφία των αιτήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια σε τουλάχιστον 4,6 εκατομμύρια Σύρων που βρίσκονταν σε κατεχόμενες περιοχές, όμως μόνο 620.000 εξ αυτών έλαβαν τη σχετική βοήθεια, δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή επείγουσας βοήθειας σε πληγείσες χώρες.

Ο Στίβεν Ο’Μπράιαν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας για Ανθρωπιστικά Θέματα και συντονιστής Επείγουσας Βοήθειας, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι πέρυσι τα Ηνωμένα Έθνη είχαν κάνει 113 αιτήσεις στη συριακή κυβέρνηση για άδεια -από κοινού με άλλες οργανώσεις- για αυτοκινητοπομπές, αλλά μόνο 10% των μπόρεσαν να εκπληρώσουν τις αποστολές βοήθειας. Άλλο ένα 10% των αποστολών εγκρίθηκαν κατ’ αρχήν από την συριακή κυβέρνηση, αλλά δεν εκπληρώθηκαν λόγω έλλειψης της τελικής έγκρισης, ή ανασφάλειας ή μη συμφωνίας για ασφαλή δίοδο, ενώ ένα 3% αναστάλθηκε από τον ΟΗΕ λόγω ανασφάλειας.

«Αυτού του είδους η απραξία είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο Ο’Μπράιαν. «Ο αντίκτυπος στο έδαφος είναι μετρήσιμος. Το 2013, ήρθαμε σε επαφή με περίπου 2,9 εκατομμύρια ατόμων μέσω του μηχανισμού αυτοκινητοπομπών που γίνονται από κοινού με άλλες οργανώσεις, αλλά μόνο με 620.000 το 2015». Πρόσθεσε ότι όσο προχωράει ο πόλεμος και αλλάζουν οι γραμμές μάχης, τόσα περισσότερα άτομα χάνουν την πρόσβαση σε βοήθεια.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναφέρει ότι 13,5 εκατομμύρια άτομα στη Συρία χρειάζονται βοήθεια συνολικά, σε σχέση με το 1,3 εκατομμύρια το 2014.

Ο Ο’Μπράιαν είπε πως το 2015 είχαν παραδοθεί τρόφιμα σε σχεδόν 6 εκατ. άτομα το μήνα, φαρμακευτικό υλικό σε 16 εκατ., ένα 6,7 εκατ. είχε λάβει νερό και βοήθεια υγιεινής γενικά, ενώ 4,8 εκατ. έλαβαν βασικά οικιακά αντικείμενα.

«Θα το πω ξεκάθαρα: η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία των ανθρώπων στη Συρία δεν μπορούν να αποδοθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και προσωπικό», είπε ο συντονιστής, αλλά «αποτελεί αποτυχία και των πλευρών του πολέμου και της διεθνούς κοινότητας που έχουν επιτρέψει αυτόν τον πόλεμο να συνεχίσει για υπερβολικά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

 

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια