Κατακραυγή αντιπολίτευσης για το επικείμενο λουκέτο σε ΜΜΕ

Κατακραυγή αντιπολίτευσης για το επικείμενο λουκέτο σε ΜΜΕ

Πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε τόσο το αποτέλεσμα όσο και ο τρόπος διεξαγωγής των τηλεοπτικών αδειών στα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση και τον κ. Παππά.

Nα υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι οι νικητές της διαδικασίας, κατά σειρά ανάδειξης των υπερθεματιστών με το αντίστοιχο τίμημα που προσέφεραν είναι οι εταιρείες:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.

2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.

3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.

4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

 

ΝΔ: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής, δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση, σήμερα θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ». Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:

– Γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

– Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν;

– Πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη, τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;

– Τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

– Γιατί τώρα ανακάλυψαν το ΕΣΡ και ζητούν να δοθούν οι άλλες άδειες υπό την εποπτεία του;

– Τι θα κάνουν αν ο νόμος Παππά καταπέσει; Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στην ΔΕΘ;

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος.

ΠΑΣΟΚ : Eριξαν μαύρο σε τέσσερα κανάλια

«Σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών, με μεγάλες περικοπές, ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «όλοι είχαμε προτείνει, “να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο”». Όπως εξηγεί, «η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις Κυβερνητικές επιλογές» και απαριθμώντας τα σημειώνει ότι αυτά είναι τα παρακάτω:

  • 1ον Οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, και μάλιστα μέσω μιας διαδικασίας που έχει σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ. ως ανεξάρτητης αρχής. Ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία της ενημέρωσης, δηλαδή στην Δημοκρατία.
  • 2ον Το υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα 2 σημαίνει: Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς. Ειδικά γι’ αυτούς, είμαστε σίγουροι ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό, δεν θα μπορούν να κρυφτούν. Και με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου Υπουργού-Υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου Υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί «Πύρρειος» νίκη.
  • 3ον Το «μαύρο» σε 4 κανάλια και ο κίνδυνος απόλυσης, χιλιάδων εργαζομένων, αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Στην εποχή της «ντεμέκ-Αριστεράς», αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα «γερά πορτοφόλια», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε περισσότερα

«Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό» σημειώνει και καταλήγει «Στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός».

Ολόκληρο το κείμενο 
«Η κυβέρνηση αντί να λύσει ένα πρόβλημα δημιούργησε πολλά περισσότερα στην τηλεοπτική αγορά. Έπρεπε να μπει τάξη στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, όμως η κυβέρνηση με τις κινήσεις της δεν διασφάλισε τον στόχο αυτό.
Στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών και μάλιστα τεσσάρων.

Το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας. Εξάλλου εάν οι άδειες ήταν περισσότερες, βάσει και των προσφορών, το ποσό που θα έμπαινε στα ταμεία του κράτους δεν θα ήταν υψηλότερο;

Δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να λειτουργήσουν κανάλια που κατέθεταν προσφορές εκατομμυρίων ευρώ για τις άδειες και πληρούσαν τα κριτήρια επειδή αποφασίστηκε αυθαίρετα να επιβληθεί συγκεκριμένος αριθμός αδειών.
Ποιος αποφάσισε ότι αυτές δεν είναι βιώσιμες επιχειρήσεις; Δεν είναι δυνατόν και δεν επιτρέπεται σε μια εποχή που η ανεργία έχει κορυφωθεί, να μείνουν χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενοι επειδή αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση η δημιουργία μίας ολιγοπωλιακής κατάστασης με τέσσερις άδειες.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παππάς δήλωσε ότι πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν τηλεοπτικοί σταθμοί που θα είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό πρόγραμμα, κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό. Πώς διασφαλίζονται άραγε αυτά από έναν διαγωνισμό που μοναδικό κριτήριο ήταν το χρήμα; Είναι φανερό ότι δεν έχουν διασφαλισθεί.

Μάλιστα τα πολύ υψηλά ποσά που δόθηκαν για τις άδειες δημιουργούν και αμφιβολίες για το κατά πόσο θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα, χωρίς παράλληλα να έχουν μπει συγκεκριμένα κριτήρια-υποχρεώσεις.
Οι προϋποθέσεις θα έπρεπε να συμπεριελάμβαναν περισσότερα κριτήρια και όσοι τις πληρούσαν να έπαιρναν άδεια χωρίς αυτές τις εξευτελιστικές πρωτόγνωρες διαδικασίες για οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε.

Είναι αδιανόητο ότι δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία θεσμική θωράκιση μέσω ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής του ΕΣΡ για κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός».

Ποτάμι: «Για επτά λόγους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες»

Να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την «τηλεοπτική λοταρία που απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- άνω των 2 δισ. ευρώ)», σχολίασε το Ποτάμι για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται πως «αν η κυβέρνηση είχε ?μελετήσει? την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

– Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

– Το Δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

– Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

– Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

– Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

– Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

– Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου)».

Το Ποτάμι χαρακτηρίζει παράλογη διαδικασία και λάθος εκτίμηση ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες και στους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβλήθηκαν κάποιοι ευρωπαϊκοί κανόνες, απαντά ως εξής: «Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας».

 

 

 Σχόλια