Κάτω από τα 100 € η μετοχή της Volkswagen – Στα 40 δισ. εκτιμά την καταστροφή η JP Morgan

Κάτω από τα 100 € η μετοχή της Volkswagen – Στα 40 δισ. εκτιμά την καταστροφή η JP Morgan

Πορεία ελεύθερης πτώσης διαγράφει και σήμερα η μετοχή της Volkswagen, μετά το σκάνδαλο «diesel dupe» που από την αρχή της εβδομάδας συγκλονίζει την παγκόσμια οικονομία, χάνοντας άλλα 8% της αξίας της και φτάνοντας σε χαμηλά τα οποία ο γερμανικός κολοσσός είχε να δει από τον Οκτώβριο του 2011.

Συγκεκριμένα, και λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, η μετοχή έπεσε στα 96 περίπου ευρώ, τιμή που μοιάζει με κυριολεκτική συντριβή αφού στα μέσα Μαρτίου βρισκόταν στα 255 € και την προηγούμενη εβδομάδα λίγο κάτω από τα 170 €.

Η πορεία της αργότερα έδειξε να ανακάμπτει κάπως, προφανώς υποστηριζόμενη από τους μεγαλομετόχους της ίδιας της εταιρίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 50,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Volkswagen Group το κατέχει η Porsche, το 20% το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και το 17% ανήκει σε κεφαλαιακή επενδυτική εταιρία του Κατάρ. 

Με τα πρόστιμα των 18 δις δολαρίων τα οποία θα κληθεί να καταβάλει στην Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, όσο και τα δισεκατομμύρια των αποζημιώσεων που αναμένεται να αξιώσουν οι μέτοχοί της για απώλειες κερδών καθώς και οι αγοραστές των 11.000.000 «αμαρτωλών» οχημάτων, το μέλλον της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου δείχνει να είναι κάτι περισσότερο από αβέβαιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο αμερικανικός οίκος JP Morgan εκτιμά τις συνολικές ζημίες της εταιρίας στα 40 δισ. €.

 Σχόλια