Καταπέλτης ο Νικολούδης

Καταπέλτης ήταν ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς κ. Παναγιώτης Νικολούδης κατά την ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Αποκάλυψε ότι από τους ελέγχους που έκανε βρέθηκαν 3.500 άτομα να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή ύψους 7 δισ. ευρώ από τα οποία θεωρεί ότι τα 2,5 δισ. είναι εφικτό να εισπραχθούν γρήγορα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι έρευνες που διενήργησε για τη διαφθορά έδειξε ότι «μία δράκα οικογενειών νομίζει ότι το δημόσιο υπάρχει για να υπηρετεί το συμφέρον τους» και κερδίζουν τεράστια ποσά από προμήθειες, επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκά ή ελληνικά προγράμματα.

Κεραυνούς εξαπέλυσε και κατά των υπουργών Οικονομικών μετά το 1974 λέγοντας ότι έχουν ευθύνη γιατί δεν δημιούργησαν ελεγκτικούς μηχανισμούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής και εξέφρασε την απορία του πως η κρίση δεν εκδηλώθηκε νωρίτερα εξαιτίας της μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι Ελληνες πήγαιναν στον έφορο και πλήρωναν, το αντίθετο δεν γινόταν, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στις αδυναμίες του ΣΔΟΕ το οποίο κάνει ελέγχους, αλλά δεν μπορεί να τους βεβαιώσει και για το σκοπό αυτό στέλνει τα πορίσματα στις ΔΟΥ.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι το από το λαθρεμπόριο καπνού το Δημόσιο χάνει έσοδα 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα παραχωρηθεί στο ΣΔΟΕ η αρμοδιότητα βεβαίωσης φόρων ώστε να καταστεί ευχερέστερη η είσπραξη των χρημάτων.

Τόνισε ότι στο εξής καμία σύμβαση και καμία προμήθεια δεν θα δοθεί με τρόπο που να επιτρέπει να δοθούν μίζες.


Σχόλια