Καταργούνται τα τέλη περιαγωγής για τις χώρες της ΕΕ

Καταργούνται τα τέλη περιαγωγής για τις χώρες της ΕΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας που γιορτάζεται σήμερα, σε ανάμνηση της ίδρυσης (1865) της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης, (σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση), ο «Συνήγορος του Καταναλωτή» υπενθυμίζει στους καταναλωτές τη σταδιακή κατάργηση των εθνικών τελών περιαγωγής (roaming).

Η κατάργηση αφορά στην ΕΕ και στα κράτη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με εναρκτήρια ημερομηνία της σταδιακής μείωσης των τελών την 30.4.2016.

Η σταδιακή κατάργηση των εθνικών τελών περιαγωγής, απαλλάσσει όσους ταξιδεύουν από σημαντική οικονομική επιβάρυνση στις επικοινωνίες τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον Κανονισμό 2120/2015 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις 15 Ιουνίου 2017 καταργούνται όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου, μηνυμάτων MMS και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet), στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στο Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Χάρη στον Κανονισμό αυτόν που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε όλες τις ανωτέρω χώρες, η Ευρώπη βάζει τέρμα στις υπέρογκες χρεώσεις περιαγωγής υπό τον όρο της λελογισμένης χρήσης.

Η χρονική περίοδος από 30 Απριλίου 2016 ως και 14 Ιουνίου 2017 ορίζεται από τον Κανονισμό ως μεταβατική. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δε θα πρέπει να υπερβαίνουν:

– τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για εξερχόμενες φωνητικές κλήσεις,

– τα 0,0114 ευρώ ανά λεπτό για εισερχόμενες φωνητικές κλήσεις,

– τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS),

– τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι τιμές αυτές δε συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ ή άλλους ειδικούς φόρους.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να διευκρινίζουν με την εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της επιλογής τους, αν στο δικό τους πρόγραμμα παρέχεται ήδη, από 30.4.2016, η κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής, οπότε θα πρόκειται για πρόσθετη παροχή σε σχέση με τα οριζόμενα ως υποχρέωση των εταιρειών στον παραπάνω Κανονισμό ή αν επιβάλλονται τέλη περιαγωγής έως τις 14.6.2017, οπότε η νόμιμη δυνατότητα ανώτατης χρέωσης περιορίζεται στις παραπάνω μειωμένες ανώτατες τιμές του Κανονισμού.Σχόλια