Κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά – Έρευνα σοκ προβλέπει ότι η Ελλάδα το 2034 θα γυρίσει στο…2009

Κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά – Έρευνα σοκ προβλέπει ότι η Ελλάδα το 2034 θα γυρίσει στο…2009

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν φαντάζουν τα δεδομένα που παρουσιάζει η έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG, για θέματα που άπτονται των εξελίξεων σε διάφορες πτυχές της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Prognos AG Μίκαελ Μπέμερ, «από το 2008 ως σήμερα η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%». Χωρίς ένα αληθινό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της» και επιπλέον προσθέτει :«Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα 1 στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος», αναφέρει.

Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης, στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο μετά τη δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε έναν σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό, θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.

 

 Σχόλια