Καθημερινή: Τα πενιχρά αποτελέσματα της νατοϊκής επιχείρησης – αποκαλυπτικό έγγραφο

Καθημερινή: Τα πενιχρά αποτελέσματα της νατοϊκής επιχείρησης – αποκαλυπτικό έγγραφο

Περιορισμένα χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο και αποκαλυπτικούς διαλόγους μεταξύ διπλωματών που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Καθημερινή της Κυριακής.

Στο έγγραφο «aide memoire» γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή όσων έχουν γίνει τους τελευταίους τρεις μήνες της επιχείρησης του ΝΑΤΟ,από την 11η Φεβρουαρίου, όταν αποφασίστηκε για πρώτη φορά σε επίπεδο υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ.

Και ενώ γίνεται μια λεπτομερής παρουσίαση του χρόνου, του τόπου και των κινήσεων των νατοϊκών δυνάμεων στους επιχειρησιακούς τομείς, επισημαίνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό έμεναν εκτός δράσης η Ρόδος και το Καστελόριζο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα προσέθεσε και έναν πέμπτο τομέα που περιλαμβάνει τα εν λόγω νησιά.

 

Επίσης, τονίζεται η αδυναμία προώθησης της δράσης στα Δωδεκάνησα που αυξάνει τις ροές στα νησιά, όπως η Σάμος.

«Έως αυτήν τη στιγμή, η γενική εικόνα είναι κάθε άλλο παρά ικανοποιητική», αναφέρει το άρθρο που επικαλείται επιχειρησιακό έγγραφο.

Επιπλέον, καυτηριάζεται το γεγονός ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν εκμεταλλεύονται τον χρόνο που τους έχει παραχωρηθεί από την ελληνική πλευρά για περιπολία σε 24ωρη βάση, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι σε μια περίοδο που μόνο στη Μυτιλήνη έφτασαν 5.847 πρόσφυγες και μετανάστες, τα ΝΑΤΟϊκά πλοία εντόπισαν μόλις τρία πλοιάρια, ενώ από τις 312 ώρες της περιόδου 8-20 Μαρτίου,τα πλοία του ΝΑΤΟ επιχείρησαν μόλις 183,6 ώρες.

 

Πηγή: ΚαθημερινήΣχόλια