Καθησυχάζουν οι επιστήμονες: Δεν έχει σχέση με ρήγμα ο «κρατήρας» στο Καλπάκι

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες: Δεν έχει σχέση με ρήγμα ο «κρατήρας» στο Καλπάκι

Επιφανειακή εκδήλωση κάποιων χαλαρών εδαφικών στρωμάτων, που μόνο έμμεση σχέση θα μπορούσε να έχει με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αποκάλυψη κάποιου σεισμικού ρήγματος χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες την καθίζηση της περασμένης Παρασκευής στο Καλπάκι, που άνοιξε «κρατήρα» εμβαδού 200 μέτρων και βάθους 25 μέτρων, προκαλώντας ανησυχία στην περιοχή.

«Αποκλείεται να είναι κάποιο σεισμικό ρήγμα. Από εκεί και πέρα, το να έχει δευτερογενώς κάποια σχέση με τον σεισμό, πάλι το θεωρώ δύσκολο. Αν συνέβαινε τη μέρα του κύριου σεισμού, θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτός βοήθησε στο να εκδηλωθεί το φαινόμενο. Το ότι συνέβη αρκετές μέρες μετά με κάνει επιφυλακτικό για να το συνδέσω με αυτόν», είπε στο «Έθνος» ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης.

Η γη άνοιξε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, σε ακαλλιέργητη γεωργική έκταση, που απέχει 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του Καλπακίου και δίπλα σε κτηνοτροφική μονάδα. Μέσα σε 24 ώρες το φαινόμενο επεκτάθηκε και έκοψε στη μέση αγροτικό δρόμο της περιοχής, σκορπώντας ανησυχία, ωστόσο παρέμεινε στάσιμο μετά το πρωί του Σαββάτου.

«Το άνοιγμα έχει σταματήσει να μεγαλώνει και έχει παραμείνει στα περίπου 200 μέτρα. Η εξέλιξή του τις τελευταίες 24 ώρες έχει περιοριστεί στη σταδιακή πτώση των χωμάτων από τα τοιχώματα προς το βάθος της τρύπας», είπε στο «Έθνος» ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης, ο οποίος αναμένει σήμερα να επισκεφθεί την περιοχή κλιμάκιο του ΙΓΜΕ από την Πρέβεζα για επιτόπου αυτοψία.

«Από όσα μου είπαν τηλεφωνικά, δεν φαίνεται να είναι κάτι ανησυχητικό. Πιθανώς υπάρχει κάποια υπόγεια σπηλαίωση στο σημείο, με τον σεισμό έπεσαν τα πετρώματα και το χώμα κάλυψε το κενό», προσέθεσε. Η πρόσβαση στο σημείο του φαινομένου έχει απαγορευτεί με κορδέλες, ο κτηνοτρόφος μετέφερε τα 350 γιδοπρόβατα στις κύριες εγκαταστάσεις του σε άλλη περιοχή, ενώ μετά την ολοκλήρωση της εξέλιξης του φαινομένου αναμένεται να τοποθετηθεί περίφραξη περιμετρικά της τρύπας.Σχόλια