Καθυστερεί η κυβέρνηση – Την Τρίτη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Καθυστερεί η κυβέρνηση – Την Τρίτη στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Σε ατελείωτο θρίλερ με άγνωστες συνέπειες καθώς ο χρόνος τελειώνει ενόψει της 20ης Αυγούστου όποτε πρέπει να πληρωθεί το επόμενο ομόλογο της ΕΚΤ εξελίσσεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα κλιμάκια των δανειστών καθώς τώρα κυβερνητικοί κύκλοι μιλούν για την Τρίτη και βλέπουμε.

Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές την Τρίτη θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις όχι με τους επικεφαλής των ελεγκτών αλλά με τα τεχνικά κλιμάκια μολονότι νωρίτερα Έλληνας αξιωματούχος έλεγε ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

Τεράστιο αγκάθι εξακολουθεί να είναι το πού και το πώς θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες να προσπαθούν να καθησυχάσουν για την διαφαινόμενη καθυστέρηση μεταφέροντας την εικόνα ότι το συγκεκριμένο θέμα «βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο».

Στο ίδιο πνεύμα πηγές από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια μικρή καθυστέρηση μιας ή δύο ημερών για την άφιξη «των επικεφαλής των θεσμών» αποδίδοντας την σε τεχνικούς λόγους. Η αγωνία τους να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ανησυχία φαίνεται από το γεγονός ότι διαρρέουν με έμφαση ότι «οι λόγοι της καθυστέρησης δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε διπλωματικοί».

Η κυβέρνηση δείχνει ότι συνεχίζει να χάνει χρόνο και να αναλώνεται σε μικροπολιτικές μεθοδεύσεις για να αποφύγει να έρθουν οι ελεγκτές στα υπουργεία, ώστε να μην επαναληφθούν οι εικόνες του παρελθόντος επί άλλων κυβερνήσεων. Οι ελεγκτές όμως δεν μπορούν να δουλέψουν κλεισμένοι σε ξενοδοχεία, όπως ζητά η κυβέρνηση, για αυτό και το ΔΝΤ, στην ολιγόλογη ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα, επιβεβαιώνει μεν πως έλαβε την επιστολή Τσακαλώτου, αλλά δείχνει πως ακόμα δεν συμφωνήθηκε το πού και το πότε θα γίνουν διαπραγματεύσες επί ελληνικού εδάφους. «Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών» τονίζεται χαρακτηριστικά στη δήλωση εκπροσώπου του Ταμείου για το θέμα αυτό.

Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου το απόγευμα του Σαββάτου στο Reuters ότι «δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» αν και πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι βασικό αίτημά τους παραμένει να επισκέπτονται τα υπουργεία.Σχόλια