Κατηγορηματικός ο Σόιμπλε: Παράλογο να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Κατηγορηματικός ο Σόιμπλε: Παράλογο να υπάρξει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

«Φυσικά και το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να συνεχίσει μόνο εάν το ΔΝΤ συμμετέχει σε αυτό. Είναι μέρος του προγράμματος», ήταν η κατηγορηματική θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγη ώρα μετά το Eurogroup της Μάλτας και την κατ’αρχήν συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών.

«Διαφορετικά, εμείς και άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να ζητήσουμε από τα κοινοβούλιά μας μια εντολή για να διαπραγματευτούμε ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως παράλογο και δεν μπορεί να λειτουργήσει», πρόσθεσε ο κύριος Σόιμπλε.

«Μιλώντας πολιτικά, έχουμε μια συμφωνία στα βασικά σημεία, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα στις τεχνικές λεπτομέρειες» είπε ακόμα ο γερμανός υπουργός και συμπλήρωσε πως αυτό συμβαίνει γιατί «υπάρχουν ακόμα ορισμένες διαφορές ως προς τον τρόπο που το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα βλέπουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, οι οποίες οδηγούν σε αντικρουόμενα στοιχεία. Στο παρελθόν οι υπολογισμοί του ΔΝΤ ήταν πολύ απαισιόδοξοι, αλλά ελπίζω ότι οι Θεσμοί θα βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν, για το συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης και πιστεύω ή ελπίζω ότι οι πολιτικές συζητήσεις δεν θα χρειαστεί να ξαναανοίξουν».

Αναφορικά με την αποπληρωμή του χρέους, εκεί είναι που έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα και μεθόδους υπολογισμού, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν είναι αυτό που θα λύσει το πρόβλημα τώρα, επισήμανε ο κύριος Σόιμπλε και εξήγησε ότι «πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει πολιτικά Ελλάδα, και ελπίζω ότι οι θεσμοί θα το πετύχουν αυτό στην εξεύρεση τεχνικής λύσης».

Το δικό μου πόδι δεν ήταν ποτέ στο φρένο, είπε χαρακτηριστικά ακόμα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, απαντώντας στις αιτιάσεις ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης οφείλονται στην δική του στάση, κάτι που έχουν δηλώσει πρόσφατα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης. «Όπως έχετε προσέξει κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα πολιτικά ζητήματα που αφορούν στους υπουργούς, δεν είναι το βασικό πρόβλημα», είπε και δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει την σπόντα του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, που προέρχεται από τους Σοσιαλιστές πως «δεν μπόρεσε να πει κάτι διαφορετικό όσο ήταν στην Αθήνα».

«Το νόημα του προγράμματος είναι η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις οικονομικές της ανάγκες όπως τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ: Μέσω δανεισμού από τις αγορές. Για αυτό ακριβώς πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, για να μπει σε έναν σταθερό δρόμο», κατέληξε στις δηλώσεις του στην Deutche Welle.
Σχόλια