Κατώτερος των περιστάσεων ο Τσίπρας

Κατώτερος των περιστάσεων ο Τσίπρας

Μία από τις πιο ανιαρές συνεντεύξεις, παραχώρησε το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο». Ενώ η επίσημη ανακοίνωση του σταθμού πριν από τη συνέντευξη, προανήγγειλε απαντήσεις σε «ακανθώδη» θέματα της επικαιρότητα, επί της ουσίας δεν δόθηκε καμία απάντηση. Οι απαντήσει ήταν αόριστες, γενικές και δεν θύμιζαν σε τίποτα τις προηγούμενες συνεντεύξεις του πρωθυπουργού. Δύο ώρες συνέντευξη χωρίς καμία απάντηση για μείζονος σημασίας θέματα αλλά και καμία τοποθέτηση (σ.σ ούτε ερώτηση) για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το «plan B», μιας και ήταν η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού από την δημοσιοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι πολλά πράγματα το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποδώσει και ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας», ενώ περιέγραψε με δραματικούς τόνους την τελική διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από την αποδοχή της συμφωνίας.

«Επιχειρήσαμε σε πολύ δυσμενείς συσχετισμούς για να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού. Στο τέλος της ημέρας ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς που ήταν ετεροβαρείς που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα, αν οι ισχυροί εφάρμοσαν την ισχύ τους, η εξέλιξη διαμορφώνει τελείως διαφορετικό τοπίο στην Ευρώπη. Δεν είναι ίδια η Ευρώπη μετά τη 12η Ιουλίου» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Ακούσαμε επίσης το αμίμητο «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης». Η εικόνα και ο δημόσιος λόγος είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Δείτε το βίντεο όπου πριν από ένα χρόνο ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο.

Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα:

«Πυρά» στο εσωτερικό 

tsipras660_20

«Δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική πλειοψηφία μια φορά με τους μεν μια φορά με τους δε», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Κόκκινο, αναφορικά με τη διατάραξη των κομματικών ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, δεν μπορεί ένα κόμμα που ασκεί κυβερνητική εξουσία να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα εξουσίας, γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να λειτουργήσει και είναι αποτελεσματικό.

«Όταν πάρεις απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να τον κυβερνήσεις. Τίθεται θέμα στοιχειώδους αποτελεσματικότητας. Θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, ειδάλλως οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη να παραδίδουν την έδρα τους στον επόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Τσίπρα, μπορεί να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά ένα κόμμα όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Όμως, όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό το μοντέλο μεταφέρεται και στο κοινοβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Αποψή μου», σημείωσε, «είναι ότι δεν μπορείς να λες ότι καταψηφίζω προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά τη στηρίζω. Είναι σουρεαλιστικό».

Για τη στάση των διαφωνούντων είπε ότι θα περίμενε να εκφράσουν τη διαφορετική τους εκτίμηση και τη διαφωνία τους αλλά να στηρίξουν την κυβέρνηση μέχρι να υπάρξει η συμφωνία και μετά να ζητήσουν να συζητηθεί ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής του κόμματος.

Φοβάμαι ότι αυτή η στάση που τηρείται είναι στο πλαίσιο αποφάσεων που είχαν ληφθεί από πριν, σημείωσε, κάνοντας μάλιστα λόγο για αποφάσεις ρήξης.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος είναι εγγυτής της ενότητας, αλλά υπογράμμισε ότι εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει.

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια να μετατραπεί από κόμμα συνιστωσών σε ενιαίο κόμμα ήταν μια προσπάθεια έντιμη αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο».

Αντιδράσεις των κομμάτων:

Την έντονη αντίδρασή τους στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα αγωνιώδη ερωτήματα για το μέλλον και την τύχη της χώρας, σχολίασε τοΠΟΤΑΜΙ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Στις δυο ώρες της συνέντευξής του πρωθυπουργού στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε μια ερώτηση, δεν ειπώθηκε ούτε μισή λέξη για τα σχέδια Βαρουφάκη και για την επιστροφή στη δραχμή, θέματα που συζητά όλη η Ελλάδα, επισημαίνει το ΠΟΤΑΜΙ.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απολογητικός και ταυτόχρονααμετανόητος για τον καταστροφικό απολογισμό του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης και σημειώνει ότι για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό. Του υπενθυμίζουμε ότι δεν βρισκόμαστε στον Ιανουάριο αλλά στα τέλη Ιουλίου με την χώρα χρεωκοπημένη, θυσία στα εσωκομματικά του παιχνίδια.

Πήρε φωτιά το twitter

Δείτε ενδεικτικά πως σχολιάστηκε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στα social media:

tsipras 1

tsipras 2

tsipras 3

tsipras 4

tsipras 5Σχόλια