Κατρούγκαλος: Αν το ασφαλιστικό ήταν πράγματι εναντίον του λαού «θα ήταν ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να το εφαρμόσει»

Κατρούγκαλος: Αν το ασφαλιστικό ήταν πράγματι εναντίον του λαού «θα ήταν ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να το εφαρμόσει»

Ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα υπερψηφιστεί, καθώς τα μέτρα είναι υπέρ και όχι εναντίον της κοινωνίας, εκτίμησε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου που διέθετε μια συντριπτική πλειοψηφία στη βουλή και έπεσε μέσα σε λίγους μόνο μήνες, «η δική μας (σσ. κυβέρνηση) θ΄ αντέξει ακριβώς επειδή τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπέρ και όχι εναντίον της κοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο οι κινητοποιήσεις που έχουν γίνει για το ασφαλιστικό, δείχνουν ότι η κοινωνία στο σύνολο της δε συμφωνεί με αυτούς που αντιδρούν. Εκτιμά ότι η προσπάθεια μας είναι μια προσπάθεια η οποία δεν είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση αλλά αντίθετα προωθεί τα συμφέροντα του μέσου ανθρώπου και ιδίως του φτωχού, του αδύναμου».

Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε ότι αν τα μέτρα ήταν πράγματι εναντίον της κοινωνίας και του λαού «θα ήταν ντροπή για μια κυβέρνηση της Αριστεράς να τα εφαρμόσει», και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, προπαντός σε ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά, διαφέρει από τα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο. Αν εκείνα τα μέτρα υιοθετούνταν από την κυβέρνηση, τότε πράγματι οι μεταρρυθμίσεις θα είχαν «αντιλαϊκό» χαρακτήρα, αν για παράδειγμα είχε προταθεί η περικοπή του ΕΚΑΣ χωρίς μέτρο να το αντικαταστήσει, επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το σχέδιο Γιαννίτση δεν μπορεί να παρομοιαστεί με αυτό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι σκοπός της σημερινής μεταρρύθμισης είναι «να ευνοήσει μεροληπτικά τους φτωχότερους και τους αδύναμους».

Υπογράμμισε δε ότι αν το ασφαλιστικό αντιμετωπιστεί μόνο με εισπρακτικούς όρους «και προσπαθήσουμε μόνο να καλύψουμε τις τρύπες των ελλειμμάτων όπως πράγματι επιχείρησε να κάνει η μεταρρύθμιση Γιαννίτση, έχουμε κάνει το μισό δρόμο και μάλιστα όχι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα συστήματα υπάρχουν για να δίνουν προστασία στους ανθρώπους και όχι απλώς για να είναι ισορροπημένα. Εμείς θέλουμε να είναι ισορροπημένα, δε θέλουμε να δημιουργούμε ελλείμματα».

«Δεν είναι πράγματι αριστερή η πολιτική δημιουργίας ελλειμμάτων, αλλά θέλουμε και τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μην έχουμε ελλείμματα δίνοντας συντάξεις των 50 ευρώ. Αυτές όμως δεν θα ήταν συντάξεις που θα χρησίμευαν για να ζει ένας άνθρωπος αξιοπρεπώς», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τέλος, ο υπουργός επανέλαβε ότι «δεν μπορούν οι συντάξεις να κατεβούν πιο κάτω. Ένδεκα μειώσεις είχαν δει οι Έλληνες συνταξιούχοι, το εισόδημα τους έχει μειωθεί κατά 40%. Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων από τους δανειστές μας, αυτό το αντιλήφθηκαν και οι εργοδοτικές οργανώσεις. Και αν ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις, αυτές που θα επωμισθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συμφωνούν, γιατί βλέπουν ότι η εναλλακτική λύση μείωση των συντάξεων θα ήταν διαλυτική για την κοινωνία, ποιος μπορεί να διαφωνήσει;».Σχόλια