Κατρούγκαλος: Απόλυτη κόκκινη γραμμή τα 1.300 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές

Κατρούγκαλος: Απόλυτη κόκκινη γραμμή τα 1.300 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές

Ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η «απόλυτη κόκκινη γραμμή».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» ο υπουργός έθεσε τα τέσσερα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι με τους δανειστές όσον αφορά στο ασφαλιστικό, αλλά και τις «απόλυτες κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, τη χαρακτήρισε αναγνωριστική, και όπως είπε από αυτήν διαμορφώθηκε η ατζέντα για τις επαφές που θα ακολουθήσουν.

«Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε», είπε ο υπουργός, καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά στην εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε σχετικά ότι τα περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά, και ότι ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση από όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση.

Τα θέματα αυτά είναι:

– ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, η εθνική σύνταξη και οι συντελεστές αναπλήρωσης.

– η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις»

– η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

– οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

«Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης», είπε. «Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους Θεσμούς είναι προγραμματισμένη για το πρωί του Σαββάτου.Σχόλια