Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης 13ου & 14ου μισθού

Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης 13ου & 14ου μισθού

«Ποτέ δεν έχει μπει στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού, ούτε απ’ έξω ούτε από τους ελληνικούς φορείς» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Ο ίδιος ο ΣΕΒ που παλαιότερα μιλούσε για ενδεχόμενη ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στους 12, είπε ότι ούτε γι’ αυτόν δεν υπάρχει ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα επομένως, μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν ισχύει μόνο για το δημόσιο τομέα, ισχύει και για τον ιδιωτικό».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη, είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Γιατί, πράγματι, η πλήρης αδυναμία να έχουμε κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα, ουσιαστικά συνιστούσε ένα εισιτήριο εξόδου της χώρας μας από την Ευρώπη. Και εμείς θέλουμε να γυρίσουμε τη χώρα μας στην κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς βάλαμε στο μνημόνιο οι ίδιοι, το καλοκαίρι, το κεντρικό για μας θέμα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίσαμε τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς σε δύο ζητήματα που βάλανε αυτοί στο τραπέζι: Τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, όπου εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία».

Επανέλαβε ότι η οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας όχι απολύσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, ενισχύοντας και το εσωτερικό και το διεθνές μέτωπο, «θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι παρατηρούνται ήδη, μικρά δειλά σημεία ανάκαμψης. Όπως είπε, «από τον Μάιο μέχρι σήμερα, γύρω στα δύο δισεκατομμύρια καταθέσεις επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου ήταν το καλύτερο από το 2001, το καλύτερο σε μία 15ετία από πλευράς ροής προσλήψεων-απολύσεων. Eίχαμε, δηλαδή, 200.000 νέες θέσεις εργασίας ως θετική διαφορά προσλήψεων-απολύσεων στη μισθωτή εργασία. Ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλύτερα ακόμα και από πέρυσι».

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο υπουργός δήλωσε ότι καμία κύρια σύνταξη δε θα μειωθεί και αυτό το έχουν ήδη δει οι συνταξιούχοι. «Οι λίγοι που έχουν αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, θα τη δουν τον Αύγουστο, γιατί τότε θα γίνει ο επανυπολογισμός» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στα ειδικά μισθολόγια, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι δε θα υπάρξει σε καμία περίπτωση μείωση. Σύμφωνα με τον υπουργό, «τα ειδικά μισθολόγια χρειάζονται προστασία, ίσως μεγαλύτερη από αυτή των απλών δημοσίων υπαλλήλων, όχι γιατί διαφοροποιώ τις κατηγορίες αυτές, αλλά, γιατί, πράγματι, υπάρχουν ειδικές συνθήκες με τις οποίες παρέχουν την εργασία τους οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν ωράριο».

Ακόμη, αναφορικά με τις αναπηρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Τις αναπηρικές συντάξεις τις κρατούμε προς ώρας, όπως είναι σήμερα. Επειδή, όμως, πρέπει να έχουμε ίδιους κανόνες για όλους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα υπάρχει πανσπερμία κανόνων, συγκροτήσαμε μία επιτροπή με τη συμμετοχή της ΕΣΑΜΕΑ, των ανθρώπων με αναπηρία, ώστε ως το τέλος του χρόνου να ομογενοποιηθούν οι κανόνες. Όλα όσα λέγονται περί μειώσεων των αναπηρικών συντάξεων είναι ένα καθαρό ψέμα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, μέχρι στιγμής. Επαναλάβαμε, ακριβώς, στον ασφαλιστικό νόμο τις διατάξεις των νόμων 3863/2010 3865/2010, όχι γιατί τους θεωρούμε σωστούς, αλλά, μέχρις ότου, τους αλλάξουμε με την ομογενοποίηση των κανόνων. Μέχρι τότε, δε θα αλλάξει τίποτα, μέχρι κεραίας.

Σας θυμίζω ότι ο κ. Βρούτσης, παραμονές των εκλογών του 2015, έλεγε ότι, όποιος και να είναι υπουργός Εργασίας, μία κύρια σύνταξη θα χαθεί. Εμείς αποδείξαμε ότι δεν είμαστε αυτοί που μειώνουμε τις συντάξεις. Έντεκα φορές μείωσε τις συντάξεις η ΝΔ».

 

 Σχόλια