Κατρούγκαλος: Ελπίδες για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το Σάββατο

Κατρούγκαλος: Ελπίδες για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το Σάββατο

Για πρόοδο σε όλα τα θέματα του ασφαλιστικού έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

«Υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα και ελπίζω να κλείσουμε την διαπραγμάτευση στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ακόμη, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις ,και τόνισε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των Θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις, η αρχιτεκτονική του συστήματος.

Ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ «42 λεπτά» υποστήριξε ότι το θέμα της αύξησης των εισφορών είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Tόνισε επίσης ότι το ΔΝΤ έχει αρνητική στάση αλλά η κυβέρνηση βρίσκει θετικό έδαφος στους εκπροσώπους της ΕΕ καθώς – όπως είπε – τα μέσα συμμόρφωσης στο μνημόνιο είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο χαμηλά εισοδήματα θεωρούνται μισθοί και συντάξεις έως 1000 ευρώ και μεσαία έως 1500 ευρώ.

Εκτός από το κεφάλαιο των επικουρικών που μένει ανοιχτό, σημεία τριβής διαπιστώνονται και στα εξής θέματα:

-Ύψος εθνικής σύνταξης. Η ελληνική πλευρά αποκρούει το αίτημα των δανειστών για μείωση της σύνταξης των 384 ευρώ στα 320 ευρώ και καταβολή της με εισοδηματικά κριτήρια,
– ποσοστά αναπλήρωσης: Εσωτερική ανακατανομή αναμένεται στα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς οι δανειστές επιμένουν στη δημιουργία ενός πιο ανταποδοτικού συστήματος, με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και κατά συνέπεια μικρότερες συντάξεις, οι οποίες όμως θα αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

-Η «προσωπική διαφορά» που θα προκύψει από την επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Θα ακολουθήσει ραντεβού των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, με εκπροσώπους των Θεσμών για το φορολογικό.Σχόλια