Κατρούγκαλος: Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις – Δε θα θιγεί περισσότερο από το 10% των συνταξιούχων

Κατρούγκαλος: Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις – Δε θα θιγεί περισσότερο από το 10% των συνταξιούχων

Αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς, ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και τοποθετεί τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε οποιαδήποτε μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ εκτίμησε ότι μετά το 2018 οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα αυξηθούν, αφού ευθυγραμμισθούν με τις νέες.

«Η προσέγγιση ανάμεσα σε εμάς και τους εκπρόσωπους των δανειστών έχει υπάρξει πάρα πολύ σημαντική. Εάν δεν υπήρχε η εαρινή διακοπή (σσ: για τη Σύνοδο του ΔΝΤ) είμαι πεπεισμένος πως θα είχαμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, ενώ έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις οι οποίες δεν αποτυπώνουν το επίπεδο σύγκλισης που έχει επιτευχθεί με τους Θεσμούς, αρνούμενος κατηγορηματικά ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε μείωση των κύριων συντάξεων και σημειώνοντας ότι αυτό ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι οι κύριες συντάξεις είναι απολύτως προστατευμένες μέχρι το 2018, ενώ από εκεί και έπειτα εκτιμά ο υπουργός ότι αυτές θα αυξηθούν, όταν θα αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται με τις νέες συντάξεις.

Ο Γ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η εθνική σύνταξη έχει διασφαλισθεί στα 384 ευρώ. Ο δε συνδυασμός της με τα ποσοστά αναπλήρωσης, που έχουν συμφωνηθεί και βρίσκονται πολύ κοντά στα οριζόμενα από το ελληνικό προσχέδιο του ασφαλιστικού, όπως είπε, αναπληρώνει τα κενά που άφηνε το ΕΚΑΣ και τελικά θα φέρει συντάξεις υψηλότερες από τις σημερινές.

Ακόμη, ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για ένα τρίπτυχο μέτρων, το οποίο στοχεύει στην προστασία της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων, του 90% όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ «θα θίξουν λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων».

«Το γενικό περίγραμμα της λύσης είναι δεδομένο και οι συζητήσεις βρίσκονται στη φάση της ποσοτικοποίησης», σημείωσε, αλλά κάλεσε άπαντες να «κρατήσουν» αυτόν τον αριθμό, τονίζοντας ότι καμία μικρή ή μεσαία σύνταξη δεν πρόκειται να υποστεί περικοπές.

Το δε τρίπτυχο περιλαμβάνει, πέραν των μέτρων που θα θίξουν έως το 10% των συνταξιούχων, επιπλέον, τη χρήση των αποθεματικών και τη δυνατότητα χρήσης της «λελογισμένης αύξησης των εισφορών». Στο ίδιο θέμα ο υπουργός δήλωσε ότι δε θεωρεί παραγωγικό για την διαπραγμάτευση να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις στην παρούσα φάση για το τί σημαίνει ο όρος «λελογισμένη αύξηση».

«Το μείγμα των τριών επιλογών είναι υπό συζήτηση με τους δανειστές», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπογραφή της, αλλά τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθεί αυτό είναι επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης, ως δημοκρατικά εκλεγμένης. Επανέλαβε δε ότι υπάρχει «πάρα πολύ μεγάλη προσέγγιση με τους Θεσμούς».

Σχόλια