Κατσέλη: Ανοίγει ο δρόμος για άρση των capital controls στο α’ εξάμηνο του 2016

Κατσέλη: Ανοίγει ο δρόμος για άρση των capital controls στο α’ εξάμηνο του 2016

Ότι ανοίγει ο δρόμος για την άρση των capital controls εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 εκτίμησε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, σε χαιρετισμό της στο πανελλαδικό συνέδριο της ΟΤΟΕ.

Αναλυτικότερα η κ. Κατσέλη σημείωσε ότι ανοίγει ο δρόμος για μετάβαση από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω ELA, σε άντληση φθηνότερης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ και, σταδιακά, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016, για άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.

Όπως εξήγησε η ίδια, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η περαιτέρω μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας και η εμπέδωση προσδοκιών επιστροφής σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στις τρεις μεγάλες προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος: Την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη σταδιακή επάνοδο των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, και τη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, καθώς και στην εφαρμογή ενός σύγχρονου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.

«Όλες οι παραπάνω προκλήσεις κατατείνουν σε έναν κεντρικό εθνικό στόχο: Η χώρα μας να βγει το γρηγορότερο δυνατόν από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης, της ύφεσης, της ανεργίας και της παραγωγικής αποσάθρωσης», ανέφερε η κ. Κατσέλη.Σχόλια