Καζάνι που βράζει το προσφυγικό – Εξέγερση στη Σάμο (βίντεο)

Καζάνι που βράζει το προσφυγικό – Εξέγερση στη Σάμο (βίντεο)

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με τον χρόνο να περνάει και χιλιάδες ανθρώπων να παραμένουν στην αβεβαιότητα, γεγονός που οδηγεί σε σχεδόν καθημερινές, πλέον, εντάσεις.

Σήμερα ήταν «η σειρά» των προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο να εξεγερθούν, διαμαρτυρόμενοι για την κράτησή τους στο hotspot του νησιού, και ζητώντας να φύγουν.

Μάλιστα, έδιωξαν και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτισή τους αρνούμενοι να δεχθούν φαγητό.

Αναλυτικότερα, και όπως διαβάζουμε στο i-samos.gr, λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, οι 560 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στο Κέντρο Μεταναστών, άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κράτησή τους και ζητούσαν από τους δύο αστυνομικούς που ήταν εκεί, να τους ανοίξουν τις πόρτες για να φύγουν.

4

Στο σημείο έφτασαν άμεσα άνδρες της αστυνομίας, της Frontex, αλλά και του στρατού, προσπαθώντας να ηρεμίσουν τα πνεύματα και να μεταπείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

1

Ωστόσο, η κατάσταση οδηγήθηκε εκτός ελέγχου, με κάποιους μετανάστες να αρχίσουν να εκτοξεύουν απειλές, κρατώντας μαχαίρια και σπασμένα κομμάτια γυαλιού. Άλλοι προσπάθησαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο, ενώ άλλοι άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη περίφραξη.

Μετά από διαπραγματεύσεις δύο ωρών, οι επικεφαλής της Αστυνομίας αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να ανοίξουν τις πόρτες, αφού στο σημείο υπήρχαν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι.

Όπως αναφέρει το i-samos.gr, 250 άτομα άρχισαν ομαδικά να κατευθύνονται μέσα στους δρόμους της πρωτεύουσας, για να φθάσουν με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων στην παραλιακή οδό.

2

Τελικά, οι εξεγερμένοι πρόσφυγες και μετανάστες «εγκλωβίστηκαν» από ισχυρές δυνάμεις απέναντι από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου και άρχισαν διαπραγματεύσεις ώστε να μεταπειστούν και να γυρίσουν πίσω στο Κέντρο, σε αντίθεση με τα δικά τους σχέδια να πάνε στο Λιμάνι Μαλαγαρίου, με την ελπίδα να περάσει κάποιο πλοίο να τους πάρει.

3

5

Σύμφωνα με το aegaio.blogspot, οι μετανάστες φωνάζουν συνθήματα στο λιμάνι, όπως «Όχι στην Τουρκία, ευχαριστούμε Ελλάδα».

Πηγή φωτογραφιών & πληροφορίες από i-samos.grΣχόλια