Και ξαφνικά τα βρίσκουν… Λίγες τελευταίες «πινελιές» και έτοιμο το «όχι Μνημόνιο»

Και ξαφνικά τα βρίσκουν… Λίγες τελευταίες «πινελιές» και έτοιμο το «όχι Μνημόνιο»

«Αιφνίδια, θετική αλλαγή μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων», σημειώθηκε στο Brussels Group, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, επικαλούμενο πηγή των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με την πηγή των Βρυξελλών, «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο χρόνος πιέζει», χωρίς όμως να υπάρχει ημερομηνία λήξης.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε την Πέμπτη, έδωσε κάποια προθεσμία στην ελληνική πλευρά για επίτευξη συμφωνίας ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, αξιωματούχος είπε ότι δεν υφίσταται καμία προθεσμία, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βαρουφάκης

«Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές στα περισσότερα μέτωπα», δήλωσε νωρίτερα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM, ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε πρόοδο καθημερινά στις διαπραγματεύσεις από τους δανειστές και σημείωσε ότι στόχος είναι μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τα ανοιχτά ζητήματα, όπως τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και το χρέος.

Είπε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία σχετικά με τον ΦΠΑ και πως αν οι δανειστές αποδεχτούν τις ελληνικές προτάσεις, τότε θα υπάρξει αύξηση στα έσοδα κατά 900 εκατομμύρια. Επανέλαβε ότι φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα υπάρξει, σημειώνοντας ότι επρόκειτο για πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε.Σχόλια