«Κενό» 8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό – Από φορολογία & ομόλογα θα τα μαζέψει το Δημόσιο

«Κενό» 8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό – Από φορολογία & ομόλογα θα τα μαζέψει το Δημόσιο

Το ποσό των 8,146 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν ως έσοδα μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους, προκειμένου να κλείσει στο επιθυμητό επίπεδο ο προϋπολογισμός του 2015.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία 11μηνου που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι τα έσοδα ανήλθαν στα 44,945 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο στόχος για το σύνολο της χρονιάς ανέρχεται στα 53,091 δισ. ευρώ.

Η διαφορά των 8,146 δισ. ευρώ, δε θα καλυφθεί αποκλειστικά από φόρους καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με την είσπραξη 1,867 δισ. ευρώ από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ΕΔ στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs).

Ακόμη και αν αφαιρεθούν, τα 1,867 δισ. ευρώ όμως, ο Δεκέμβριος θα είναι ένας βαρύς από την άποψη των φορολογικών εσόδων μήνας καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν τα τέλη κυκλοφορίας, μια ακόμη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, η αναδρομική αύξηση της προκαταβολής φόρο για τα κέρδη του 2016, αλλά και προσαυξημένη δόση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω της αύξησης του επιτοκίου.

Στην πραγματικότητα, τα έσοδα δε θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου καθώς υπάρχει και η επέκταση του οικονομικού έτους μέχρι τον Φεβρουάριο, προκειμένου να συγκεντρωθούν κατά κύριο λόγο τα ποσά από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.Σχόλια