Κύκλωμα αυτοφωράκηδων δικηγόρων

Κύκλωμα αυτοφωράκηδων δικηγόρων

Έως 150.000 ετησίως ο καθένας χρήματα του Δημοσίου έβαζαν στη τσέπη τους δικηγόροι, εκμεταλλευόμενοι την ασάφεια του νόμου που δίνει την δυνατότητα δωρεάν παροχής νομικής βοήθειας σε αδύναμους οικονομικά κατηγορούμενους.

Το κύκλωμα που έχει στηθεί μοιραζόταν αυτές τις υποθέσεις διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις σε όλους όσοι – κυρίως νέοι δικηγόροι – επιχειρούσαν να μπουν στα «χωράφια» τους πείθοντάς τους ότι , δήθεν, ποτέ δεν θα έπαιρναν τις αποζημιώσεις από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Αν κάποιος δεν «συμμορφωνόταν» με αυτό το επιχείρημα, δεν δίσταζαν να εξαπολύσουν και ευθείες απειλές εναντίον του για τη σωματική του ακεραιότητα , εφόσον συνέχιζε να «μπερδεύεται» στα πόδια τους.

Όπως αναφέρει στη Realnews πηγή του υπουργείου, «αυτό που γινόταν έως τώρα ήταν να πηγαίνουν αυτά τα κοράκια λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία , να φωνάζουν ένα «παρίσταμαι’,χωρίς να ελέγχεται αν βρίσκονταν στις σχετικές λίστες λόγω της πίεσης του χρόνου, να ζητούν την επιείκεια του δικαστηρίου και μόνο, χωρίς καν να έχουν ανοίξει τη δικογραφία να δουν γιατί δικάζεται ο κατηγορούμενος. Έτσι μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα μπορούσαν να βγάλουν χιλιάδες ευρώ, αφού έκαναν αγώνα δρόμου για να παρασταθούν σε όσο το το δυνατόν περισσότερες υποθέσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2015 οι δικηγόροι αυτοί μοιράστηκαν το ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ, χρήματα που πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο στους δικηγόρους για λογαριασμών των αδύναμων οικονομικά κατηγορούμενων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά πλέον σε αλλαγές του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου , με σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη στα χέρια του γενικού γραμματέα Κώστα Κοσμάδου.

Το νέο νομοθέτημα προβλέπει διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων με ουσιαστικά κριτήρια, έλεγχο του δημοσιονομικού κόστους και διαφάνεια και διαφάνεια στη διάθεση σχετικών κονδυλίων, καθώς επίσης ορθολογική κατανομή της δικηγορικής ύλης με ενίσχυση των νέων δικηγόρων και ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «R» , αυξάνεται το όριο του ετήσιου εισοδήματος όλων όσοι δικαιούνται δωρεάν νομική βοήθεια από 4.000 ευρώ στα 6.000 για την χαμηλότερη κατηγορία (άγαμοι χωρίς τέκνα) κι στα 10.000 ευρώ για έγγαμους με περισσότερα από δυο παιδιά. Παράλληλα η αρμοδιότητα ορισμού δικηγόρου πρόκειται να μεταφερθεί από τα δικαστήρια στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας.

Πηγή: Realnews

 Σχόλια