Κιλκίς: Στη φυλακή για το σκάνδαλο με τους παιδικούς σταθμούς – Δύο κατηγορούμενοι

Κιλκίς: Στη φυλακή για το σκάνδαλο με τους παιδικούς σταθμούς – Δύο κατηγορούμενοι

Στα 14 χρόνια κάθειρξη ως ποινή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Κιλκίς, υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκαν σε δίκη συνολικά έξι άτομα, ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Τερζίδης.

Δύο από τους κατηγορούμενους πήραν το δρόμο για τις φυλακές μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Η υπόθεση αφορά έλλειμμα ύψους 700.000 ευρώ που διαπιστώθηκε κατά την χρονική περίοδο 2007-2010 στα ταμεία των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Η διαδικασία του δικαστηρίου είχε αρκετές μέρες διάρκεια και με απόφαση του καταδίκασε την τότε διευθύντρια και τον τότε πρόεδρο του νομικού προσώπου των παιδικών σταθμών σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών, τον καθένα, αφού πρώτα τους έκρινε ένοχους, μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση στην υπηρεσία. Αποφασίστηκε δε η έφεσή τους να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, με συνέπεια τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα να πάρουν την άγουσα για τις φυλακές.

Για απλή συνέργεια καταδικάστηκε ο πρώην Δήμαρχος σε 6 χρόνια φυλάκισης, ποινή η οποία αναλογεί σε 5 ευρώ την ημέρα. Με κάθειρξη 5 ετών τιμωρήθηκε ένας ακόμη -πρώην- πρόεδρος των παιδικών σταθμών, που αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του Εφετείου με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση.

Επίσης, με ποινή φυλάκισης 30 μηνών, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε σε υπάλληλο-δημοτικό ταμία, ενώ ο έκτος κατηγορούμενος -αντιπρόεδρος  των τότε παιδικών σταθμών αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών.

Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης περιγράφει μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες με επίκεντρο το νομικό πρόσωπο των παιδικών σταθμών, όπως πληρωμές χωρίς νόμιμα παραστατικά και εισπράξεις χωρίς έκδοση νόμιμων παραστατικών.

Οι εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν τις βαρύτατες κατηγορίες, ενώ ο πρώην δήμαρχος δεν απολογήθηκε και δεν παρέστη στην απόφαση του δικαστηρίου, λόγω προβλήματος υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς – Αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικάΣχόλια