Κιμ Γιόνγκ Ουν: Κατασκευάσαμε πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση

Κιμ Γιόνγκ Ουν: Κατασκευάσαμε πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιόνγκ Ουν είπε την Τρίτη (8/3) ότι η χώρα του έχει κατασκευάσει πυρηνικές κεφαλές σε σμίκρυνση, οι οποίες μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους και διέταξε βελτιώσεις στην δύναμη και την ακρίβεια του οπλοστασίου της, σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κιμ έχει καλέσει τον στρατό του να προετοιμαστεί για προληπτικές επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης μετά την επιβολή νέων κυρώσεων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Νότια Κορέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν ασκήσεις από κοινού αυτή την εβδομάδα, με τη Βόρεια Κορέα να τις κατηγορεί για «κινήσεις πυρηνικού πολέμου» και να απειλεί ότι θα απαντήσει με πόλεμο χωρίς όρια.

Οι δηλώσεις του Κιμ σήμερα ήταν οι πρώτη του άμεση αναφορά στον ισχυρισμό που είχε κάνει συχνά στα κρατικά μέσα, ότι η χώρα είχε καταφέρει να κάνει σμίκρυνση μιας πυρηνικής κεφαλής ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε βαλλιστικό πύραυλο, ισχυρισμός ο οποίος έχει αμφισβητηθεί ευρέως.

Οι νέες σκληρές κυρώσεις του ΟΗΕ επιβλήθηκαν μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Κιμ ισχυρίστηκε ότι πυροδότησε μια βόμβα υδρογόνου. Και αυτός ο ισχυρισμός του αμφισβητήθηκε από πολλούς ειδικούς καθώς και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, βάσει της μικρής εμβέλειας της έκρηξης.

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε νέα μέτρα που θα απομονώσουν την γειτονική της χώρα, τοποθετώντας σε «μαύρη λίστα» άτομα και επιχειρήσεις που ισχυρίστηκε πως είχαν σχέση με το οπλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια