Κίνδυνος για αύξηση του λογαριασμού πάνω από τα 8 δισ.

Κίνδυνος για αύξηση του λογαριασμού πάνω από τα 8 δισ.

Με μία πρόταση, που περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 8 δις ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση «ξεκλείδωσε» την αρνητική στάση των δανειστών, με αποτέλεσμα η χθεσινοβραδινή σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, να δώσει το «πράσινο φως» ώστε το επόμενο 48ωρο να βρεθεί μία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών μέσα στην εβδομάδα.

Για πρώτη φορά υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις, σχεδόν σε βαθμό βεβαιότητας ότι Ελλάδα και δανειστές μπορούν να φτάσουν σε έναν συμβιβασμό – έστω κι να αυτός μοιάζει σαφώς ετεροβαρής σε βάρος της χώρας.

Η μακρά, σχεδόν πεντάμηνη διαπραγμάτευση, που πέρασε από τα «σαράντα κύματα» και έχει προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στην ευρωζώνη, αλλά και την ελληνική οικονομία, δείχνει να λήγει με επικρατέστερη την πλευρά των πανίσχυρων ευρωπαίων εταίρων και των δανειστών, σε αυτή τη φάση.

Οι εταίροι δέχθηκαν την πρόταση ως βάση συζήτησης και αφετηρία για να ξεκινήσουν οι πυρετώδεις διεργασίες του διημέρου, καθώς αύριο ορίστηκε έκτακτο eurogroup, που θα συζητήσει τη συμφωνία, η οποία θα εγκριθεί, εάν πάνε όλα χωρίς προβλήματα, από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Προς τούτο έμειναν στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ομάδα τεχνοκρατών και συμβούλων.

Από τις διαβουλεύσεις αυτές θα εξαρτηθεί εάν το πακέτο των 8 δισ. θα παραμείνει σε αυτό το ύψος και με αυτό το μείγμα των μέτρων, ή θα υποστεί αλλαγές – πολλοί ηγέτες και επικεφαλής των Θεσμών είπαν ότι δεν είναι ακόμα επαρκές και ότι χρειάζεται επιπλέον… δουλειά, εννοώντας προφανώς ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες υποχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Ο ένας κίνδυνος είναι να αυξηθεί κι άλλο ο… λογαριασμός των 8 δισ. ευρώ, ο άλλος είναι να αλλάξει το μείγμα και να επιβαρυνθούν κοινωνικά στρώματα ή να επιβληθούν περαιτέρω υφεσιακά μέτρα, που δεν θα ήθελε η κυβέρνηση.

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως διαφάνηκε και από τις νυχτερινές δηλώσεις του είναι να μην επιβαρυνθούν οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι,αλλά όσοι έχουν πραγματικά τη δυνατότητα, ώστε να δοθεί από τα μέτρα ένα μήνυμα δίκαιης κατανομής των βαρών.

Ένας ακόμη κεντρικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η συμφωνία για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, ενώ επιδιώκεται μία δέσμευση των δανειστών για τη ρύθμιση του χρέους, χωρίς όμως να φαίνεται οτι υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Και τα δύο πάντως (αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση χρέους) αποτελούν στοιχεία για μία συνολική και βιώσιμη λύση, όπως την θέλει η κυβέρνηση.

Η συμφωνία πρέπει, κατά τους εταίρους, να επικυρωθεί από την ελληνική βουλή το συντομότερο, ώστε να ξεκινήσει η καταβολή χρημάτων από τους δανειστές. Η δε καταβολή των δόσεων από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που θα προβλέπει η συμφωνία, θα γίνεται κατά τα φαινόμενα, με βάση το ρυθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων, που θα αναλάβει η Αθήνα.
Η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση ώστε να τελειώσει το κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Το ύψος της χρηματοδότησης θα εξαρτηθεί από τον χαρακτήρα και τον χρονικό ορίζοντα της συμφωνίας. Το πιο πιθανό σενάριο εξακολουθεί να είναι η παράταση του τρέχοντος προγράμματος για έξι μήνες – και άρα η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών αυτής τη περιόδου -, αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση ακόμη αυτού του ενδεχομένου από καμία πλευρά.

Η κυβέρνηση διέψευδε τη νύχτα ότι αποδέχθηκε εξάμηνη παράταση, όμως εκ των πραγμάτων, αλλά και όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες αυτό το σενάριο είναι ως κυρίαρχο στο τραπέζι, όμως απομένει να συμφωνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση δεν απορρίπτει α πριόρι την εκδοχή της παράτασης άλλωστε και η ίδια πρότεινε 9μηνη παράταση – όμως θεωρεί ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το περιεχόμενο μίας τέτοιας λύσης και πάντως δεν νοείται μία τρίμηνη ή και τετράμηνη παράταση, όπως έλεγαν οι «σκληροί» των δανειστών, αφού ένα τέτοιο διάστημα δεν είναι αρκετό για να δοθεί μία εύσχημη τουλάχιστον λύση.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα ζητηθεί ένας γρήγορος τρόπος για την πληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα – η κυβέρνηση μιλά για την αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων, αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημάδι επ’ αυτού από τους δανειστές.Σχόλια