4:08 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κοινή γραμμή κατά των εκλογών από Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ

Κοινή γραμμή κατά των εκλογών από Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ

Ξεκάθαρη θέση του πρωθυπουργού κατά των εθνικών εκλογών και υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των συμφωνημένων αλλαγών στο υπό συζήτηση τρίτο πρόγραμμα, που θα κρατήσουν τη χώρα στη ζώνη του ευρώ, δίχως περαιτέρω περιπέτειες, ζητούν και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία στηρίζουν κοινοβουλευτικά τη συμφωνία. Οι κ.κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Στ. Θεοδωράκης καθώς και η κ. Φώφη Γεννηματά έχουν συμφωνήσει, όπως φάνηκε και από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις τους, σε ένα μίνιμουμ κοινό πλαίσιο, εντός του οποίου θεωρούν ότι πρέπει να δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός. Η κοινή ανησυχία των τριών αρχηγών Ν.Δ., Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ εκκινεί από την αναταραχή η οποία έχει δημιουργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της ενδοκομματικής ρευστότητας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι τρεις αρχηγοί κινούνται από τον φόβο ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας απλά κερδίζει χρόνο, με εκ προοιμίου δεδομένη την κοινοβουλευτική στήριξη των 106 βουλευτών Ν.Δ., Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και τις μνημονιακές υποχρεώσεις. Και επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν θα χρησιμοποιεί ευκαιριακά αυτό το «μαξιλάρι», ενώ σε θέματα όπως η παιδεία, το μεταναστευτικό και η δικαιοσύνη θα προωθούνται νομοσχέδια με τη στήριξη των συμπολιτευόμενων «διαφωνούντων».

Στα τρία κόμματα υπάρχει, επίσης, εδραία η πεποίθηση ότι πιθανές εκλογές δεν θα αλλάξουν τους τρέχοντες συσχετισμούς δυνάμεων και απλά θα επιτείνουν την αίσθηση αδιεξόδου, με δεδομένες και τις απολύτως ασαφείς ενδοκομματικές ισορροπίες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, δεν θα εξυπηρετούσαν τον στόχο για την εσωτερική ανασυγκρότηση των «πληγωμένων» από τις εκλογές του Ιανουαρίου Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην εδραίωση του Ποταμιού ως κοινοβουλευτικής δύναμης με σαφή προσανατολισμό. Αποτελεί, επίσης, κοινή πεποίθηση ότι ενδεχόμενες εκλογές θα επανέφεραν το Grexit στην επιφάνεια, όχι μόνο ως ρητορική απειλή, αλλά και ως πιθανή εξέλιξη. Οι τρεις αντιπολιτευτικές δυνάμεις συμφωνούν, επίσης, ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει «να κυβερνήσει» και αποκλείουν με αυτό τον τρόπο (προς το παρόν) οποιοδήποτε σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού, όπου επικεφαλής θα είναι οποιοσδήποτε άλλος, πλην του σημερινού πρωθυπουργού.

Στα δύο μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανήκουν στο ευρωπαϊκό τόξο (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ), συμφωνούν και στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις από το πολιτικό σύστημα, με προεξάρχουσα την ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Η κ. Γεννηματά έθεσε, μάλιστα, τη σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στην ευχέρεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και επισκέφθηκε χθες. Η κ. Γεννηματά ζήτησε, επίσης, από τον κ. Πρ. Παυλόπουλο τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε στον κ. Τσίπρα, όπου ανήκει και θεσμικά η αρμοδιότητα. Η κ. Γεννηματά, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, ζήτησε από τον κ. Τσίπρα «να κυβερνήσει, να υλοποιήσει ό,τι έχει αναλάβει και έχει βάλει την υπογραφή του.

Αν δεν μπορεί, να μας το πει. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία. Οι πρωτοβουλίες είναι στο χέρι του πρωθυπουργού». Ο κ. Παυλόπουλος εκτίμησε πως οι κίνδυνοι δεν έχουν αποφευχθεί, ωστόσο «τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα», ενώ επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι πιθανή πορεία εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης «θα ήταν καταστροφική».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας