Κινηματογραφική ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ρωσίας και Εσθονίας πάνω σε γέφυρα (video-φωτογραφίες)

Κινηματογραφική ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ρωσίας και Εσθονίας πάνω σε γέφυρα (video-φωτογραφίες)

Σε ανταλλαγή δυο ατόμων καταδικασμένων για κατασκοπία προχώρησαν Ρωσία και Εσθονία, η οποία μάλιστα έγινε με κινηματογραφικό τρόπο, επάνω σε γέφυρα που ενώνει τις δυο χώρες.

Από τη μεριά της Εσθονίας ο Αξιωματικός Ασφαλείας Eston Kohver ο οποίος τον προηγούμενο μήνα καταδικάστηκε από ρωσικό Δικαστήριο σε κάθειρξη 15 ετών και ανταλλάχθηκε με τον Aleksei Dressen που παρέμεινε σε φυλακές της Εσθονίας από το 2012 με την κατηγορία πως κατασκόπευε υπέρ της Μόσχας.

_85770906_kohver_dressen
Αριστερά ο Eston Kohver – Δεξιά ο Aleksei Dressen

Η περίπτωση του εσθονού Eston Kohver είχε προκαλέσει μείζον διπλωματικό επεισόδιο,  με την Εσθονία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατηγορούν τη Ρωσία πως τον απήγαγε από το έδαφος της χώρας του, κάτι το οποίο η Ρωσία ουδέποτε αποδέχθηκε.

Πρώην αξιωματικός της Ασφάλειας στην Αστυνομία της Εσθονίας ο Aleksei Dressen, κρίθηκε ένοχος για την επί χρόνια μεταβίβαση απορρήτων στοιχείων στη Ρωσία, μετά την ανεξαρτητοποίησή της το 1991.

Είχε συλληφθεί μόνος του το 2012 μαζί με την σύζυγό του Victoria Dressen στην οποία όμως, η ποινή φυλάκισης στην οποία καταδικάστηκε είχε ανασταλτικό χαρακτήρα. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, η ανταλλαγή σε γέφυρα του ποταπού Piusa ο οποίος χωρίζει τη Ρωσία από την περιοχή του δυτικού Pskov, της Εσθονικής επαρχίας Polva.

_85766546_estoniabridgeΣε τηλεοπτική παρέμβαση που έκανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας της Εσθονίας, Αrnold Sinisaly, και ενώ πλέον δίπλα του καθόταν ο Eston Kohver, η ανταλλαγή των κατασκόπων επιτεύχθηκε μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

Ο εσθονός πράκτορας δήλωσε «ευτυχισμένος για το ότι επέστρεψε και πάλι στο σπίτι του» ευχαριστώντας ταυτόχρονα όλες τις Αρχές που βοήθησαν για να συμβεί αυτό, δίνοντάς του κουράγιο όσο ήταν στις ρωσικές φυλακές.

Αξίζει  να σημειωθεί πως οι σχέσεις της Ρωσίας με τους Εσθονούς διαταράχθηκαν από το 2004 και όταν αυτοί εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο με την ουκρανική κρίση, κατά την οποία οι Ρώσοι κατηγορούνται πως παρέχουν όπλα στους αυτονομιστές της ανατολικής χώρας, κάτι που επίσης η Μόσχα αρνείται.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO
https://www.youtube.com/watch?v=t-f3W7VhrtwΣχόλια