Κυπριακό: Επί τάπητος το εδαφικό

Κυπριακό: Επί τάπητος το εδαφικό

Στο εδαφικό, με την κατάθεση χαρτών, θα δοκιμαστούν σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» πρόκειται για μια πρώτη κίνηση στο εν λόγω κεφάλαιο με συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποτυπωθούν σε χάρτες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι χάρτες αυτοί δεν θα είναι οι τελικοί. Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει επεξεργαστεί μια σειρά σεναρίων για το πώς διαμορφώνεται ο χάρτης σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά, με βάση τα ποσοστά που προκρίνει.

Το ζητούμενο είναι ποιες περιοχές θα επιστραφούν. Εκπλήξεις πάντως δεν πρέπει να αναμένονται καθώς σήμερα θα είναι η αρχή της συζήτησης, η οποία θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε το θέμα των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς επίσης η συμμετοχή στα κυβερνητικά όργανα και η αναθεώρηση του συντάγματος.

Γενεύη: Τι γράφουν οι Ελληνοκύπριες εφημερίδες 

 

Σύμφωνα με τη «Χαραυγή» όλα είναι «ανοικτά» με το βλέμμα στην διάσκεψη, η οποία θα αρχίσει αύριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται ότι «η ειρήνη και η επανένωση δεν μπορούν να εμποδιστούν».

Η «ΑΛΗΘΕΙΑ» γράφει για «οργή» του προέδρου Αναστασιάδη για τη διαρροή εγγράφου. Προστίθεται ότι χθες συζητήθηκε η διακυβέρνηση και σήμερα έχουν σειρά το εδαφικό και οι χάρτες.

Ο «ΠΟΛΙΤΗΣ» εκτιμά ότι σήμερα στη Γενεύη είναι «η μεγάλη παρτίδα» και μέρα των αποφάσεων για Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Σύμφωνα με τη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» αναμένεται να «πέσουν» στο τραπέζι χάρτες» . Προστίθεται ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στη συζήτηση για τη διακυβέρνηση.

Η εβδομαδιαία «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κάνει λόγο για «φως» στα οικονομικά της λύσης.Σχόλια