Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές έχοντας εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της

Κύπριος ΥΠΟΙΚ: Η Κύπρος βγαίνει στις αγορές έχοντας εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της

Οριστικά πίσω της αφήνει το μνημόνιο η Κύπρος το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, η Κύπρος έχει αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές, έχει εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και έχει σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, όμως πρέπει να συνεχίσει την πορεία της δημοσιονομικής σοβαρότητας και των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που παρείχε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δε θέλει να παρουσιάσει μια ρόδινη εικόνα, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Κύπρος ξεκίνησε από μεγάλες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, και έφτασε να αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας, με σοβαρές οικονομικές προοπτικές.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολίτες έδειξαν κατανόηση για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν απεργίες ή αντιδράσεις που θα καθυστερούσαν το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε όπως συμφωνήθηκε.

Σημείωσε δε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση λάμβανε τέτοια μέτρα, που δεν επέτρεψε στο ΔΝΤ να κάνει υποδείξεις και να ζητήσει μέτρα που ενδεχομένως δε θα ταίριαζαν με τα κυπριακά δεδομένα.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι καταθέσεις που είχαν αποσυρθεί επιστρέφουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά διαλύεται και το ψεύτικο δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας. «Η χειρότερη λιτότητα», είπε, «είναι οι υψηλοί φόροι που βαραίνουν τους πάντες για να συνεχίσει ένα κράτος να χρηματοδοτεί ένα επίπεδο δαπανών που δεν αντέχει. Είναι κοινή λογική».Σχόλια