Κύπρος: Προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες για το άνοιγμα των αρχείων της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ

Κύπρος: Προς ολοκλήρωση οι διαδικασίες για το άνοιγμα των αρχείων της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ

Τη διαβεβαίωση προς τον επίτροπο προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα της κυπριακής κυβέρνησης, Φώτη Φωτίου, παρείχε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις, Μιροσλάβ Τζένκα ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να μελετηθούν τα αρχεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Στόχος είναι τα αρχεία να αξιοποιηθούν από την Επιτροπή Αγνοουμένων, η οποία κάνει εκταφές για ανεύρεση των οστών τους.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Φωτίου, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε πρόσφατα, μετά από πιέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και μέσω πιέσεων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αν και τα αρχεία της ειρηνευτικής δύναμης ζητήθηκαν προ 15ετίας.

Σύμφωνα με τον Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο στην Επιτροπή, κ. Νέστορος, δεν έχουν εντοπιστεί τα οστά συνολικά 1.000 αγνοουμένων, οι 800 εκ των οποίων είναι Ελληνοκύπριοι που τάφηκαν στα κατεχόμενα. Από τους 200 Τουρκοκύπριους αγνοούμενους είπε ότι οι 100 βρίσκονται στα κατεχόμενα και οι υπόλοιποι στις ελεύθερες περιοχές, από τα γεγονότα της περιόδου 1963-64. Σύμφωνα με τον κ. Νέστορος, ο συνολικός αριθμός των Ελληνοκυπρίων που έχουν ταυτοποιηθεί είναι 480.Σχόλια