Κύπρος: Πρώτο θέμα στις εφημερίδες οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Κύπρος: Πρώτο θέμα στις εφημερίδες οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Οι διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί, που ξεκίνησαν χθες στη Γενεύη, και η προγραμματισμένη για την Πέμπτη διάσκεψη για την Κύπρο είναι το κύριο θέμα στα πρωτοσέλιδα όλων των ελληνοκυπριακών εφημερίδων.

«Διήμερο-φωτιά» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της εφημερίδας «Αλήθεια», που αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Εσπεν Μπαρθ Άιντα η ποιότητα της διάσκεψης για την Κύπρο εξαρτάται από τις συζητήσεις στις 9-11 Ιανουαρίου και προσθέτει ότι ήταν πολύ θετικό το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί.

Η εφημερίδα σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε ο χορός των διαρροών επίσημων εγγράφων στη Γενεύη.

Η «Σημερινή» με τίτλο «Διαφωνίες σε 24 σημεία» δημοσιεύει  έγγραφο με 24 διαφωνίες στα κεφάλαια διακυβέρνησης και περιουσιακού.

Επίσης, γράφει ότι Τσίπρας και Ερντογάν δεν πάνε στη Γενεύη χωρίς πρόοδο συμφωνίας.

Με τίτλο «Κυπριακό σε κινούμενη άμμο», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι τα ανοικτά θέματα και οι διαφωνίες που διαπιστώθηκαν στη Λευκωσία «μετακόμισαν» στη Γενεύη και άρχισαν να ξανασυζητούνται από χθες χωρίς να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και ότι επιμένει σε εκ περιτροπής προεδρία ο Ακιντζί και το θέτει ως όρο για τα περαιτέρω.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους» γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν χθες το περιουσιακό, ανοίγοντας σιγά -σιγά τα χαρτιά τους και ότι αντάλλαξαν απόψεις και στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια προφανή προσπάθεια να προετοιμαστεί η διάσκεψη για την Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με τίτλο «Άιντα: Τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας» αναφέρεται στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο οποίος είπε χθες ότι ενώ σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην εσωτερική πτυχή της λύσης τους τελευταίους 19 μήνες, οι δύο πλευρές άφησαν κάποια από τα πιο πολύπλοκα και ευαίσθητα θέματα για το τέλος.

Αναφέρεται ακόμη και στη διάσκεψη για την Κύπρο και γράφει ότι τα ΗΕ επιβεβαίωσαν ότι θα λάβει χώρα, αλλά αυτό που παραμένει είναι να αποσαφηνιστεί σε ποιο επίπεδο θα είναι η εκπροσώπηση.

Άλλα θέματα των εφημερίδων είναι τα αυξημένα περιστατικά βίας κατά παιδιών στην Κύπρο, η έκδοση της οικογένειας Ηροδότου στις κυπριακές Αρχές από την Ελλάδα για την υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος το 2007 και ο καταρροϊκός πυρετός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΣχόλια