Κυρ. Μητσοτάκης: Να αλλάξει στάση στο Κυπριακό η Τουρκία

Κυρ. Μητσοτάκης: Να αλλάξει στάση στο Κυπριακό η Τουρκία

Την αλλαγή στάσης σε ότι αφορά το ζήτημα του Κυπριακού ζήτησε από την Τουρκία ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναικού Πρακτορείου , κατά πόσο συμμερίζεται την πλειοψηφούσα αντίληψη στην Ελλάδα και στην Κύπρο ότι η τουρκική πολιτική στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό είναι αμετάβλητη εδώ και δεκαετίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού «θα πρέπει και η Τουρκία να παίξει ένα πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο». Πρέπει, τόνισε, να υπάρξει μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Κυπριακού. Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. «Δυστυχώς τα δείγματα γραφής που έχει δείξει η Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά» ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και ολόκληρου του ελληνικού λαού στις προσπάθειες της Κύπρου και του κυπριακού λαού για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Επίσης, δήλωσε ότι η ΝΔ παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς, όπως είπε, «να παραγνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες οι οποίες είναι ακόμα μπροστά μας». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση, η οποία θα αντιμετωπίσει «το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, αυτό το μεγάλο πρόβλημα εισβολής και κατοχής που στοιχειώνει ολόκληρο τον Ελληνισμό εδώ και 42 χρόνια».Σχόλια